Vietnam kræver erstatning for Agent Orange

Ritzau 27. august 2018 / Kristelig Dagblad 

En dom mod producenten af roundup er bemærket i Hanoi. Vietnam kræver erstatning til ofre for giften Agent Orange, som USA brugte under Vietnam-krigen.

Det amerikanske hangarskib “USS Carl Wilson” anløb i marts i år (2018) den vietnamesiske havneby Danang. Dele af besætningen besøgte lokale ofre for Agent Orange. Giften får skylden for, at mange vietnamesere har fået kræft, nervelidelser eller er født med forskellige handicaps. Foto: Linh Pham/Ritzau Scanpix.

Det er over 40 år siden, at Vietnamkrigen sluttede, men mange vietnamesere har stadig krigen tæt inde på livet.

De er ofre for giften Agent Orange, som USA’s hær brugte i junglen for at hindre nordvietnamesiske soldater og Viet Cong-oprørere i at skjule sig.

Plantegiften fik bladene til at falde af træerne, så amerikanernes fjender kunne nu ikke længere skjule sig i junglen. Træerne var nøgne og døde.

Men de over 80 millioner liter Agent Orange, som ifølge vietnamesiske medier blev brugt i det sydlige Vietnam i perioden 1961 til 1971, gjorde andet end at slå træerne ihjel.

Millioner af vietnamesere er blevet forgiftet af dioxin i Agent Orange, siger Vietnams regering ifølge avisen Vnexpress. De har fået kræft, født syge eller deforme børn, og vietnameserne giver den amerikanske gift skylden.

Netavisen aseaneconomist.com skriver, at tre millioner vietnamesere blev udsat for Agent Orange, og at deres efterkommere også er ramt.

Nu vil den vietnamesiske regering gøre endnu et forsøg på at få amerikanerne til at betale erstatning. Regeringen henviser til en dom, der faldt den 10. august i Californien i USA.

Her blev en mand tildelt en erstatning på 289 millioner dollar, knap 1,9 milliarder kroner. Det er kemikalievirksomheden Monsanto, der skal betale, fordi firmaets ukrudtsmiddel roundup angiveligt har givet manden kræft.

Monsanto, som nu ejes af den tyske kemi- og medicinalgigant Bayer, leverede en del af Agent Orange, skriver Vnexpress. Så regeringen i Hanoi, landets hovedstad, mener, at den har en sag på grund af de millioner af vietnamesere, der over flere generationer er blevet syge eller er døde af giften.

– Denne sag skaber præcedens og afviser tidligere påstande om, at herbicider leveret til USA’s militær af Monsanto og andre amerikanske kemiske virksomheder under Vietnamkrigen ikke er skadelige for menneskers helbred, siger Nguyen Phuong TRA, talsmand for udenrigsministeriet i Vietnam, ifølge avisen.

– Vi mener, at Monsanto bør holdes ansvarlig og betale kompensation til vietnamesiske ofre for Agent Orange, tilføjer TRA.

Det mener Monsanto ikke.

– Regeringen (USA’s regering, red.) fastsatte specifikationerne for at lave Agent Orange og besluttede hvornår, hvor og hvordan det skulle bruges. Agent Orange blev kun produceret for og kun brugt af regeringen, har Monsanta ifølge avisen The Independent sagt.

Videre siger firmaet, at det var et af ni firmaer, der producerede giften.

Vnexpress skriver også, at vietnamesiske ofre for Agent Orange i 2004 lagde sag an mod Monsanto og 30 andre producenter af gift ved en domstol i New York.

Sagen blev afvist på grund af mangel på beviser.

Landskabet i Vietnam er også fortsat præget af Agent Orange flere steder, skriver aseaneconomist.com.

Eksempelvis ved Khe Sanh nær den gamle grænse mellem Syd- og Nordvietnam, hvor amerikanske og nordvietnamesiske soldater udkæmpede hårde kampe.

Situationen fik amerikanerne til at sprøjte med Agent Orange, så nordvietnameserne ikke kunne skjule sig.

Vegetationen er fortsat sparsom.

/ritzau/