Vietnam er kommet til Valby

Saigon, Retortvej 56-58 (nær Folehaven), 2500 Valby. Tlf. 36 17 46 77.
Alle dage 15-22, Bordbestilling tilrådelig, særligt på weekend-aftener.

AOK 15/10 2007

Udsøgt vietnamesisk mad til rimelige priser - og så behøver man ikke rejse længere end til Folehaven i Valby

Morten Rasmussen, Vietnam ajour nr. 3/2005

Restaurant Saigon har i snart mange år været nærmest en stamrestaurant for Dansk Vietnamesisk Forening. Den har lagt lokaler til adskillige af foreningens arrangementer, og leveret mad "ud-af-huset" til bl.a. foreningens årlige kulturdage. Engang havde restauranten til huse i Hundige Centret, men for et par år siden flyttede den til Retortvej i Valby, hvor den først fik navneforandring til "Restaurant Rejen". Siden er navnet blevet til "Saigon", som den sikkert ville dele med hundreder (hvis ikke tusinder) af andre restauranter verden over (ind i mellem kalder denne restaurant sig dog også "Saigon", når det skal gå hurtigt). I begyndelsen af maj fik restauranten en fin anmeldelse i Politiken, og det har fortjent nok givet ekstra travlhed. På Vietnam Ajour vil vi ikke stå tilbage for Politiken, så vi har også lagt vejen forbi. Min ledsager havde kort forinden forsøgt sig med et besøg på en lørdag aften, men opgav, da der var en times ventetid.. I stedet indfandt vi os på en varm mandag aften i juli, hvor der ikke var problemer med at komme til. Lokalerne har før huset en restaurant, der baserede sig mere på danske "egnsretter", og det ses stadig i nogen grad. Efterhånden er det det vietnamesiske, der præger, og værtinden fortalte da også, at de for nylig har fået en containerfuld udsmykning hjem fra Vietnam. Der er vietnamesisk billedkunst på væggene og mandshøje vietnamesiske krukker.
Spisekortet har stadig en dansk afdeling med indslag som "Hønsekødsuppe", "Engelsk bøf" og "Farmersteak", men det var ikke det, vi som anmeldere kom efter, og de vietnamesiske retter er da også langt flere ? og lad mig her indskyde, at spisekortet kan studeres i detaljer på restaurantens hjemmeside.

Forretter
Til forret valgte min ledsager "Gui Cuon" - rispapirruller med dampede rejer, svinemørbrad i tynde skiver og tynde risnudler, salat, basilikum, korianderblade og purløg. Rullerne serveres kolde med mulighed for dypning i fiskesauce med knust hvidløg, chili og limesaft eller jordnøddesauce. Meget velsmagende og et godt oplæg til at fortsætte måltidet.
Selv forsøgte jeg mig med den traditionelle "Pho Bo"-suppe - oksekødsuppe med risnudler, hvor der ved siden af serveres krydderurter, bønnespirer og chili, man efter behag tilsætter suppen. Det er som sagt ? sammen med "Pho Ga", den tilsvarende suppe med kylling i stedet for oksekød - nærmest en vietnamesisk nationalret. Jeg har prøvet den på adskillige restauranter, og mindes ikke at have fået den bedre end her. Det skal bemærkes, at spisekortet beskriver en portion i "hovedretsstørrelse", men hvis man spørger, kan man få en reduceret portion, så der også er plads til en hovedret bagefter. Andre supper på menuen er "Bun Moc", risnudelsuppe med hjemmelavede svinekødboller, og "Bun Bo Hue", stærk oksekød suppe med citrongræs (jeg indskyder ud fra erfaringer fra andre restauranter, at "stærk" er alvorligt ment, men kan man holde til det, er suppen en fantastisk oplevelse). Forretterne ligger i prisklassen 40-70 kr.

En klassiker
Videre til hovedretterne. Min ledsager forsøgte sig med en anden klassiker "Banh Xeo", en stor sprød friturestegt rispandekage med fyld af grøntager, store rejer og lidt kød. Også meget delikat, og i øvrigt sikkert en stor overraskelse for dem, der tror at asiatiske retter altid er noget med "kylling i karry" eller "svinekød i sursød sauce". Jeg havde selv på forhånd opsnuset, at en af restaurantens virkelige specialiteter er "Cha Cá Thang Long", grillet fisk (pangasius filet) med citrongræs, ingefær og kokosmælk, der serveres sydende på et jernfad. Ved siden af en stak rispandekager, og ideen er, at man selv pakker et passende antal ruller af fisken og et tilbehør af krydderurter og bønnespirer. Hvad jeg mener om retten, kan beskrives ved, at jeg citerer fra den omtalte Politiken-anmeldelse: "Bedst både i nyhed og velsmag var dog cha cá Thang long...". Nemlig. Og til oplysning for de nysgerrige, så er pangasius en form for havkat, en fisk der anses for at smage godt, men have udseendet imod sig (det sidste er uden betydning, når den først ligger på tallerknen). Prislejet for hovedretterne er 65-100 kr.
Til at supplere fik vi et par Saigon-øl - vietnamesiske, som navnet antyder - spisekortet nævner ellers kun dansk øl, men det er igen en god ide at spørge.

Et krus kraftig te
Som afslutning valgte min ledsager "Ca Phe Sua Da", iskaffe med mælk, og det var også rigtig godt. Da jeg selv alle dage har haft et problematisk forhold til kaffe, spurgte jeg til vietnamesisk te ? som ikke var nævnt på spisekortet ? og fik så serveret aftenens overraskelse. Jeg havde forventet den sædvanlige kandefuld mild, aromatisk grøn te, men fik så et krus af en særdeles kraftig "Che Thanh niet Thai Binh", en af den slags teer, som man nipper til i små mundfulde, mens man overvejer, hvordan maven vil reagere. Ikke lige min smag, men så lærte jeg da, at der er flere former for "vietnamesisk te" - jeg må hellere tilføje, at min frygt for mavens reaktioner viste sig at være ubegrundet. Teen skulle i øvrigt være sund for alt muligt og givetvis også "good for men".

Som det vel fremgår, satser Saigon.dk på høj kvalitet - og det er efter anmeldernes mening lykkedes rigtig godt. Skal man finde noget at kritisere, må det være, at det ikke mindre end tre gange (tæl selv efter i teksten ovenfor) var nødvendigt at "spørge uden om spisekortet" for at bestille det ønskede. Anmeldelsen i Politiken beklager sig også over ventetid ved serveringen. Det mærkede vi ikke noget til, men vi havde jo også valgt et tidspunkt, der næppe var hektisk. 

Retur til: anmeldelser af restauranter