Jens Nauntofte 1938-2017

Jens Nauntofte i Saigon den 30. april 1975.

NEKROLOG (som dobbeltsidet PDF)
Han døde af en pludselig opstået tarminfektion.Det kom som et lyn fra en klar himmel, da den ellers friske og aktive pensionerede DR-korrespondent Jens Nauntofte blev indlagt på Hvidovre Hospital med en kraftig infektion. Her kæmpede lægerne forgæves for at redde den 78-årige mands liv.
Af Wilfred Gluud
Den 27. marts døde journalist Jens Nauntofte (født 1938). Han var dansk journalist, forfatter og foredragsholder. Han var fra 1969-1973 ansat ved dagbladet Information samtidig med at han studerede historie ved Københavns Universitet. Fra 1977 til 2008 var han ansat ved Danmarks Radio. Siden 27.januar 1982 var han gift med skuespilleren Maria Stenz. Jens Nauntofte blev kendt for sine tv-dokumentarudsendelser i DR og for mange år som studievært og medredaktør på TV-avisens udenrigsprogram Horisont. Jens Nauntofte udgav 17 bøger om udenrigspolitik – særligt Mellemøsten og Tyskland.

Vennen fra Hanoi
Thomas Bo Pedersen der bor i Hanoi, var ven med Jens Nauntofte, og deltog i bisættelsen i København. Thomas er tidligere journalist, nuværende direktør i Mascot arbejdstøj.I anledning af Jens Nauntoftes død skrev han på Facebook: "Jens er ikke mere. Og det er så trist, at ingen ord giver mening. Har ikke tal på de gode stunder, vi har haft sammen i næsten 30 år i både Vietnam og København. Vores sidste ting sammen har været dialogen om Vietnam-kapitlerne i hans erindringer, som snart skulle udkomme. Her fortæller Jens om, hvordan det hele startede, da storebror kom hjem efter at have kæmpet for Fremmedlegionen i Vietnam og mange andre fantastiske historier fra Jens' liv. Billedet her er fra en dejlig aften i Saigon, hvor Jens havde medbragt et billede fra Vietnam-krigens dage. Vi talte igen-igen om de dage, hvor han som en af en håndfuld vestlige journalister blev tilbage for at rapportere fra Saigon's fald i 1975. En perlerække af anekdoter til langt ud på natten. Jeg græder over at miste Jens, omend det er intet mod, hvad Maria har mistet. Æret være dig, min ven."

Gul stjerne over Vietnam
I 1975 opholdt Nauntofte sig som freelancekorrespondent i Sydvietnam under Vietnamkrigens afslutning, om hvilken han rapporterede
til fem nordiske aviser, deriblandt Information og det svenske Dagens Nyheter.Den 30. april 1975 gjorde Befrielsesfronten FNL sammen med Nordvietnams hær, sit indtog i det daværende Saigons gader. Jens Nauntofte var den eneste nordiske journalist,
der blev i Saigon, og han tegner et unikt billede af de skæbnesvangre dage under og efter befrielsesaktionen og skrev bogen "Gul stjerne over Vietnam".


Tekst og foto Thomas Bo Pedersen."Siden krigen er Jens vendte tilbage til Vietnam mange gange, hvor jeg har haft stor fornøjelse af hans selskab – senest i 2014, hvor jeg overtalte ham til at stille op foran sit gamle Hotel Continental. Det sort-hvide foto, han holder, er taget i 1975 og viser Jens stående på sin gamle altan på øverste værelse. Bagefter gik ved ned på en af Saigons legendariske, frankofile sidegade-restauranter. Det blev en lang aften med masser af røver-historier og kølig Beaujolais, serveret af rødmende servitricer, der for første gang oplevede Jens rulle charmen helt ud."

Nils Vest fotograferede Jens og Maria Stenz på en Vietnam rejse, her fra Dien Bien Phu.

Biografi Wikepedia

"Minefelter" - erindringer af Jens Nauntofte 
Saxo  263,30 kr

”Heldigvis nåede Jens at blive færdig med sine erindringer, der sætter et smukt og varigt minde over et langt og produktivt liv.” - Fra bogens forord af Leif Davidsen
En af Danmarks mest anerkendte udenrigsreportere, Jens Nauntofte, nåede kort før sin død i marts 2017 at sætte sidste punktum i denne erindringsbog om sit barske og eventyrlige liv.
Danskerne kender ham for hans reportager fra verdens brændpunkter – fra de utallige krige i Mellemøsten og Golfen til Vietnamkrigens kaotiske afslutning, hvor han som den eneste danske journalist blev tilbage, da Saigon faldt.

Thomas Bo Pedersen i Hanoi var ven med Jens Nauntofte og har skrevet om bogen

Anmeldelse 6 juni 2017 af Anne Klara Bæhr, Producer: Minefelter af Jens Nauntofte

Gul stjerne over Vietnam

Den 30. april 1975 gjorde Befrielsesfronten FNL sammen med Nordvietnams hær, sit indtog i det daværende Saigons gader. Jens Nauntofte var den eneste nordiske journalist, der blev i Saigos og han tegner et unikt billede af de skæbnesvangre dage under og efter befrielsensaktionen.

Thomas Bo Pedersen: DAGBOG FRA SAIGON 1975: “SUPERHØGEN LETTER – KNUGENDE SIN HÅNDTASKE OG STARS AND STRIPES” - Min blog er i dag overladt til Jens i form af disse uddrag fra hans dagbog ‘Gul Stjerne over Vietnam’

Bogen er genudgivet som e-bog
Kan købes hos forlaget Saxo for 69,95

Bag fjendes linier - fire år i fremmedlegionen
fortalt til Sjak Svenstorp

Findes som Ebog på biblioteket . Spilletid ved streaming: 6 t. 15 min.
Kan findes brugt: bogbasen.dk 4/12 2017 140 kr.

Thomas Bo Pedersen: Efter lang tids søgen er det endelig lykkedes mig at få fat i denne unikke skildring (brugt) af, hvordan en rebelsk Viborg-dreng meldte sig til Fremmedlegionen og havnede i Frankrigs brutale og udsigtsløse kolonikrig i Vietnam.Det er min desværre afdøde ven Jens Nauntoftes storebror Hugo, der her fortæller fofatteren Sjak Svendstorp, om hvordan han med nød og næppe slap levende fra utallige sammenstød med Viet Minh soldaterne. Jeg læste bogen i ét stræk på flyveturen forleden tilbage til Hanoi. Åndeløst spændende og et på alle måder fascinerende tidsbillede. Hvis jeg ikke på forhånd kendte til vietnamesernes måde at føre krig på, ville jeg måske have mistænkt Hugo for at smøre tykt på, når han fortæller om soldater-kammeraten, der blev til taget til fange og fik den frygtelige ‘Myretræ’-død, og hvordan Hugo selv undslap den grusomme skæbne at blive ædt levende af kødædende myrer. Det er ikke til at vide, om han er faldet for fristelsen til at krydre ‘Bag fjendens linjer’ med en soldater-skrøne eller to, men Hugo, hans kammerater og de frygtindgydende vietnamesiske krigere springer lyslevende ud af siderne.

Desuden har Jens Nauntofte skrevet 17 bøger om udenrigspolitik – særligt Mellemøsten og Tyskland  - Se på webside Saxo.dk