Fra guerillaer til højhuse - rejse til Ho Chi Minh Byen, Hoi Anh, Hue og Hanoi
Klik for serie på 65 foto fra rejsen

Fra Ho Chi Minh byen (HCMC) ledelse blev der inviteret til at deltage i 35 års jubilæet for Saigons befrielse 30. april 2010.
Gruppen fra Danmark bestod af Thomas Kruse og hans kone Anne-Mette Kruse (26-4 til 8/5) samt Wilfred Gluud (hjemrejse 21/5).

Frokost på gadekøkken i Hanoi. Thomas Kruse, ejeren af gadekøkkenet, Wilfred Gluud på den eneste normale stol samt fotografen Anne-Mette Kruse.
- klik på foto for stor kopi

Thomas og Wilfred besøgte i 1978 Vietnam som en del af Dansk Vietnamesisk Forening første delegation efter krigen sluttede i 1975. Thomas og Anne-Mette skrev artikler og tog fotos i 1967 på Bertrand Russels krigsforbryder-tribunal i Roskilde.
Wilfred Gluud er IT-analytiker og startede i gamle Vietnam-bevægelse i 1970 i De Danske Vietnam Komitteer, har skrevet til Vietnam-blade siden 1972, bestyrelsesmedlem i DVF samt redaktør og web-master.
Thomas Kruse er uddannet arkitekt, men arbejder som illustrator og plakatkunstner, scenegraf og lærer. Siden 1960erne har han illustreret børnebøger, bøger, tidsskrifter, digtsamlinger, pladeomslag samt plakater. Fra 1968 til 1978 var medlem af kunstnergruppen "Røde Mor". Han arbejder med figurativ fantasi, dynamisk og fortællende og beskriver mennesker og hverdagslivet. Thomas Kruse har i mange år arbejdet med kunst og kulturelle projekter for børn, og han hat stået for dekorering af mere end 60 skoler med eleverne. Startede i Vietnam-bevægelsen i 1966 med plakater for Vietnam-teach-in, mange Vietnam-plakater med kunstnergruppen "Røde Mor". Har også designet DVF’s logo og 8 postkort med Vietnam motiver i 1981.
Anne-Mette Kruse, Cand.pæd. i pædagogi, kønsforsker, lærer og coach, nu fotograf og designer. 


Ankomst Tirsdag 27. aprilAnkomst kl. 11.30 i Ho Chi Minh Byen, trætte efter en lang rejse, blev afhentet i Tan San Nhut lufthavn og kørt til luksushotel Hotel Rex lige i centrum. Værelse på 4. sal. Eftermiddag gåtur i centrum. Om aftenen gik vi ned til aftenmarked ved Ben Thanh markedshallen og spiste dejlig frisk mad med lokal øl. Derefter på Sax’Art’Jazzclub for at høre saxofonisten Tranh Manh Tuan, som var helt på toppen og spillede både smukt og vitalt. Spillede titel numrene fra sine 2 sidste CD ”Drifting Blossoms, Floating Clouds” (drivende blomster, flydende skyer) og ”Ru Rung” (Jungle Lullaby).

Ho Chi Minh Byen (Saigon) HCMC

Under krigen havde Saigon omkring 3 millioner indbyggere og flygtninge, men nu bor der 9 millioneri i HCMC som også er en provins - Tre gange så mennesker uden arealet er blevet større. Byen er blevet overfyldt og infrastrukturen har ikke fulgt med. Byen er nu tæt befolket på 2.095 kvadrat km fordelt på 24 distrikter i hjertet af det sydlige Vietnam.
Gennem de sidste 25 år af Vietnams doi moi (fornyelses)-proces, har Ho Chi Minh Byen opnået meget betydelige fremskridt og bidraget betydeligt til at løfte landet ud af sin status som underudviklet nation. Byens indkomst per indbygger forøges fra US$586 i 1985 til mere end $2,600 i 2009. Byen opnåede en gennemsnitlig GDP vækst på 10,5 procent i perioden 1986-2009 sammenlignet med 2,7 procent for 1976-85. Nu bidrager byen med 20 % af landets GDP og 30 % af skatterne og er en drivende kraft i Vietnams økonomi og udvikling.

Onsdag 28/4 inden jubilæet nåede vi venskabs-besøg og rundtur på Børnehospital Nr. 1 med tidligere oversygeplejerske Vo Kim Sa. Frokost på Pho Hoa på Pasteur boulevard, som har den bedste nudelsuppe i byen. Om eftermiddagen på børnehjemmet for seksuelt misbrugte piger Little Rose Warm Shelter med mrs. Thien og mrs. Hong samt Pham Hoang Mong Long fra HCWF (Ho Chi Minh Child Welfare Foundation). Jeg overlod til Thomas og Anne-Mette at gå rundtur og tage fotos. 19.00 Jubilæms-show på Hoa Binh Theatre, festforestilling i stort teater med fuldt orkester. Historien fra 2. verdenskrig op til befrielsen i 1975 var beskrevet i stort danseshow, en blanding af traditionel vietnamesisk dans og alle mulige ballet-stilarter. Flot opsætning. Bagefter hilste vi på madame Nguyen Thi Binh (ledelsen for FNL-befrielsesbevægelsen, senere undervisningsminister og derefter vicepræsident) som nu er 82 år.

Torsdag 29/4 kl. 09.00 Besøgte den nye East-West Highway, Phu My Hung broen og Phu My Hung new urban area (Saigon South). Plads til 50.000 beboere, lejlighederr de rige og udlændinge i højhuse hvor der ingen offentlig transport var, sikker på trafikpropper hver dag. Nåede Ben Thanh marked i frokostpausen, lækker friskpresset juice.
15.00 War Memoral Museum der nu har åbnet 1 og 2 sal, hvor der også er særudstillinger, bl.a. med fotos af udenlandske fotografer med fotos fra Vietnam-krigen. Imponerende og bevægende udstilling. I vores venskabsdelegation var der bl.a. en japaner som meget beskedent – flere dage senere – fortalte at han havde taget over 100 af de udstillede billeder. Det viste sig at han var selveste Bunyo Ishikawa. En er verdens bedste krigsfotografer!
Vi har tidligere mødtes om at holde udstilling om den danske Vietnam-bevægelse, og det viste sig, at vicedirektøren Huyen Ngoc Van nu er direktør. Sidst var hun i nederdel og skjorte, nu var hun i en klassisk og ærbar Ao Dai. Aftalte at mødes igen for nærmere planlægning af antal plakater og fotos. Spiste middag på restaurant ”13”, sidste sidegade på Dong Khoi, der var kun os, men maden holdt samme klasse som sidst, lækker ”Morning Glory” som er en grønsag med hvidløg.

Stor parade 30. april - Video Reuters
Om morgenen fredag den 30. april deltog vi i en stor parade i anledning af 35 års jubilæet for Saigons befrielse, på boulevarden der fører op til det gamle præsidentpalads. Op kl. 5, så vi kunne være på vores pladser kl. 6.30. Det var her at kampvogne med FNL-flag kørte gennem posten til præsident-paladset og udskiftede Saigon-regimets flag på toppen med FNL-flaget, og dermed endte Vietnam-krigen, og 30 års konflikt og krig. (FNL = Sydvietnams befrielsesbevægelse, Front Nationale Liberation) - fotoserie fra paraden
Tilstede var præsident Nguyen Minh Triet og en masse ledere fra Kommunistpartiet, regeringen og statsapparatet samt Fædrelandsfronten (der repræsenterer alle systemets masseorganisationer), revolutionære veteraner (fra Nordvietnams hær og guerillaer fra syd), heroiske mødre (hvis sønner døde i krigen), helte fra hæren og arbejderklassen, and repræsentanter for alle sociale lag i Ho Chi Minh City. Der var også mange udenlandske gæster og internationale venner af Vietnam. Ifølge aviskilder deltog der 50.000 mennesker ved paraden. Igen var det imponerende at 700 unge vendte skilte overfor med billeder der passede til situationen.
Hovedtaler var Ho Chi Minh byens sekretær (som også er partisekretær) Thanh Hai som bl.a. sagde “Tiden passerer, men vores sejr i kampen mod USA’s aggression vil leve for altid som en af de mest glorværdige sider i vores historie og stå som et skinnede symbol på nationens revolutionære heltemod og folkets fædrelandskærlighed. Vores kamp er en af de mest bemærkelsesværdige begivenheder i det 20. århundrede, med stor international betydning.”

Internationalt Solidaritetsmøde
15.00 Internationalt solidaritetsmøde med taler fra Laos, Cambodja, Cuba og Kina, Japan og Lady Borton (amerikansk forfatter bosiddende i Hanoi siden USA-krigens afslutning). 18.00 Stor festmiddag på Rex hotel med flere hundrede gæster, sad til bord med bl.a. 3 fra Vietnam Veterans Peace Initiative fra USA, ledet af Jim Doyle. De arbejder med de-mining i Quang Tri provinsen, lige syd for grænsen under krigen. Rødvin ad libitum, og endte med at en gruppe russere og den vietnamesiske formand for Venskabsforeningen sang sentimentale sange.
21.00 Fyrværkeri set fra Rex terrasse, 15 minutters fantastisk flot!

Gæster til jubilæet var officielle repræsentanter fra Laos og Cambodja, samt den internationale sekretær fra Cubas Kommunistparti. Der var også en delegation på 33 russiske rådgivere (Rusland, Ukraine, Kazacstan), af de flere tusinder fra Sovjet der havde været rådgivere for luftvåbens MIG-fly og for anti-luftraketter der nedskød B52-fly.
Også kinesiske rådgivere var repræsenteret, og det blev fremhævet at han der holdt tale have været rådgiver i Sydvietnam.
Vi mødte mange nye og gamle venner: Len Aldis fra England, Cath Kelly og Gerald Sutton fra New Zealand, Peter Limqueco fra Philipinerne, marxist og redaktør af Journal of Contemporary Asia samt Jean McLean, tidligere parlamentariker fra Australien. Fra Frankrig deltog Hélene Luc æres-senator, formand for L’association d’Amite Franco-Vietnamienne. Desuden var der en 96 år gammel fransk modstandsmand og ven af Ho Chi Minh fra 1946, Raymond Aubrac, med et filmhold. 2 damer fra henholdsvis Argentina og Chile, samt gæster fra Tjekkoslovakiet og Japan. Der var også en gruppe fra Ungarn, hvoraf nogle havde været del at fred-styrken i 1954-56 efter Geneve-aftalen.
Desuden var der et hold mere på et andet hotel med bl.a. formanden for venskabsforeningen i Tyskland Günther Giesenfeld og Johan Peanberg ny formand for Svenska Komiteen för Vietnam, Cambodja og Laos.

Desuden var der også en gruppe journalister og pressefotografer, der have arbejdet i Vietnam under krigen. Wilfred hilste på Tim Page som foruden krigsfoto har lavet en bog om de fotografer der blev dræbt under Vietnam-krigen, samt for et par år siden har lavet en god film for National Geografic med film billeder fra FNL guerillaernes side i krigen

Tim Page (L), former well-known photo-journalist of the Associated Press in the Vietnam War, talks to Nick Ut, the photographer who has been known worldwide for his Pulitzer Prize-winning picture Napalm Girl featuring a naked nine-year-old Vietnamese girl named Phan Thi Kim Phuc running toward the camera to flee a South Vietnamese napalm attack on Trang Bang Village in 1972

Lørdag den 1. maj var Thomas og Anne-Mette på udflugt til Cu Chi tunnelerne, hvor guerillaerne havde gemmested tæt på Saigon under krigen. Om aftenen var de internationale gæster på sejltur på Saigon floden til afskedsmiddag, lækre krabber. Efter det nåede vi at besøge Sax’Art’Jazzclub og høre Tran Manh Tuan en gang til.


Hoi Anh, Hue og Hanoi

Fredag købte vi lokale flybilletter HCM-Danang og Hue-Hanoi hos Vietnam Airlines kontor i HCMC. selvom Hue stod som udsolgt på hjemmesiden var der alligevel billetter. (Sun Wah Tower, 16.sal, 115 Nguyen Thue) 

Søndag kl. 9 fløj vi til Da Nang, og kørte med bil til Hoi Anh, boede på Phouc An Hotel (25$). Gåtur rundt i byen, købte jakker hos skrædder, Wilfred to og Thomas en. Vi så reklame for skrædderen Phouc An på hotellet, men var utilfredse med jakkerne, 24 timers service uden tilpasning er ikke altid vellykket,
Mandag lånte vi cykler og kørte 4 km til straden hvor vi badede. Senere gåtur til markedet og lækker middag.
Tirsdag morgen tidligt op og bil til fra Hoi Anh til Danang. Der er lavet en dejlig ny vej, men selv på lige stykker kan man bumpe fordi fundamentet er for dårligt. Det må skyldes korruption at ubderlaget er lavet for dårligt.
10:07 Toget til Hue forsinket (pris 41.000 dong for udlændinge), ankom ca. 14 til Hue – boede på Binh Minh Sunrise hotel. Nåede at besøge Tu Ducs mausolæum, og Kejserpaladset. Middag på restaurant i stille have. Nåede også at shoppe sent på aftenen.

Onsdag den 4/5: Igen tidligt op og med flyet kl. 08 Hue – Hanoi. Bil til hotel Hanoi Capital i den gamle bydel. Gik rundt om Hoan Kiem søen, så skildpadde templet og shoppede. Bestilte ny jakke i sort råsilke til Thomas hos Thuy Ky på Hang Gai gaden. Aftensmad Cha Ca – fisk i smørsovs – en Hanoi specialitet.

Torsdag 6/5: Fine arts museum rundtur i alle sale, anbefales meget varmt.  Frokost på gade restaurant (foto), Besøg i Litteraturens tempel og derefter taxa hjem.
Kl. 18 var der Dinner-møde med formanden for Vietnam-Danmark Venskabsforeningen (VIDAFA) fru Nguyen Thi Hong Minh samt sekretæren Nguyen Thi Thu Hien, som begge var i Danmark for et år siden. Wilfred fortalte om vores projekt-arbejde samt et privat forslag om muslinge-farme i Vietnam. VIDAFA havde ingen forslag. Bagefter tog vi i Minhs jazzclub, dejlig atmosfære. En yngre saxofonist spillede det meste af aftenen. Minh spillede kun et par numre, og det kunne høres han var mesteren.

Fredag 7/5 Møde med Billedkunstnernes forening som var imponerede af Thomas Kruses plakater og der er mulighed for at udstilling i Hanoi. Frokost på 22A Hai Ba Trung gaden med kvæker-aktivisten Lady Borton på Ciné Cafe. 19.30 Filmklub ”Frontline” om journalisten Neil Davis der optog film sammen med soldater helt ude i fronten af krigen. Fedt hvis kunne skaffe filmen hjem. Instruktøren har også lavet film om journalisten Wilfred Burchett. Derefter taxa til aften-markedet Dong Xuan.

Lørdag 8/5 07:30 Bil 25 km til Dong Ho landsbyen, hvor der laves traditionelle trætryk. Efter ønske fra Thomas som brugte motiverne som inspiration for de 8 postkort han lavede for DVF i 1981, og for DVFs logo.
Frokost i Hanoi, fik endelig mine nye visitkort, 400 styk for 400.000 dong (ca. 120 kr), den ene side engelsk og vietnamesisk på den anden side.
Thomas og Anne-Mette gik en sidste tur rundt om rundt om Hoam Kiem søen og en tur på Dong Xuan markedet.
20:30 afsked med Thomas og Anne-Mette som fløj med Vietnam Airlines 23:35 vis Frankfurt, med landing i Kastrup 11.00, og videre med tog toget til Århus søndag eftermiddag.

Søndag 9/5: Skriver notater, afslapning og gåtur i den gamle bydel. Fandt lille Ho Chi Min byste i bronze, men dels koster den 1,2 mio. dong (over 300 kr.) og dels synes jeg den ligner for dårligt.
Spiste aftensmad på Cinè Cafe og hilste på Lady Borton og Dame fra VAVA, og instruktøren Masako Sakato, hvis film “Agent Orange: A personal requiem” blev vist. En varm og oplysende film om hendes mand der var fotograf under Vietnam-krigen og senere døde af AO, bagefter tale af instruktøren. Jeg får 5 minutter til at fortælle at min web-site har den eneste fuldstændige liste med videnskabelige artikler om Agent Orange i Vietnam. Kritiserer patientorganisationen VAVA for at deres web-site er for dårlig på engelsk. Udenfor fortæller damen fra VAVA at regeringen havde lovet dem 60 mio. Dong, men senere henvist dem til bidrag fra vietnamesiske firmaer og udenlandske NGOer. Men man kan ikke bruge bidrag til administration, så udviklingen af af websiden er gået i stå.  

Søndag 9/mandag 10. maj i Hanoi: føler mig lidt ensom efter at Thomas og Anne-Mette Kruse rejste hjem lørdag aften. Det har været 2 meget travle uger siden vi forlod København mandag den 26. april, for at deltage i 35 års jubilæet for Saigons befrielse. Thomas og Wilfred besøgte Vietnam som del af Dansk Vietnamesisk Forening første delegation i 1978. Vi havde for travlt til at skrive dagbog, så alt nedenstående er skrevet i Hanoi.

Tirsdag 11/5: Må se at få skrevet dagbog færdig for de første 2 uger og sendt hjem til venner og Dansk Vietnamesisk Forening. Den skal også danne baggrund for en artikel med fotos, i VietNam Ajour, deadline er lige op over.
Har bestilt fly og hotel i HCMC til onsdag, 9.30 bil fra hotel, 12.30 fly, 14:30 ankomst HCMC.

Mandag 10/5: Besøgte gammelt hus i indre by på 87 Pho Ma May, spændende og rigeligt 5000 Dong værd. Fik også brochure om gåtur i den gamle by og ”tube” huse, som skal laves til PDF på hjemmesiden. Besøgte butik med minoritetsvarer Craft Link (ved Litteraturens Tempel), samt restaurant Cafe Chim Sao som er lidt langt fra centrum. Blev bøffet af den første taxa-chauffør hvis taxameter viste 300.000 Dong for tur til højst 50.000 Dong. Den næste foreslog 100.000 Dong, og jeg orkede ikke at skændes med ham. Den tredje kørte på taxameter til 36.000 Dong og jeg gav ham 50.000. Træt og sov til hen på aftenen, sprang middag over.Må se at få sendt dagbog hjem til venner og Dansk Vietnamesisk Forening. Den skal også danne baggrund for en artikel med fotos deadline er lige op over.

Tirsdag 11/5 Hanoi: bestiller flybillet til HCMC og booker hotel på Internettet. Får endelig dagbog for de 2 første uger færdig og sendt til DVF, venner og familie. Også notis om Kurts nye Blå Huse. Spiser frokost på en anden Cha Ca La Vong resturant, på Cha Ca gaden 17. Ikke den originale restaurant, men en efterligning, der ikke har kulbækken, men elektrisk kogeplade. 120.000 dong + 30.000 for en Hanio Bia, godt nok, men den originale er bedre. Skriver emails om for at arrangere møder i HCMC, og begynder på artikler til VietNam Ajour.

Tilbage til Ho Chi Minh City

Onsdag 12/5 Flyver til HCMC 09.30 bil fra hotel, brunh i Hanoi lufthavn. 2 timer forsinket, først af sted 12.30, frokost i flyet. 14:30 ankomst HCMC. Tien My fra den lokale venskabsforening ringer, har arrangeret mødet på Tu Do hospitalet. Ingen aftensmad. Får skrevet lidt. Tidligt i seng. Bor på Mai Hotel, 4A-B Thi Sach st, Ben Nghe Ward, tæt på Hai Ba Trung St. Tel 08 3824 1695, 27$.

Torsdag den 13/5: 9:30 Rehabiliteringsafdelingen på Tu Du hospitalet, hvor søger at hjælpe de børn der har de værste fødsels-skader efter Agent Orange. Det er et sørgeligt syn at rundt på denne afdeling for at se de stakkels børn. Nu er der planer for at Kurt og Sang skal bygge et børnehjem ved havet (www.agentorangevietnam.dk), og patient-organisationen VAVA for Ho Chi Minh byen, søger finansiering til et stort nyt behandlingscenter og børnehjem for ofrene i 2. og 3. generation. Jeg lovede at undersøge om vi gennem Fysioterapi-skolen i Danmark kunne sende sidste års elever og uddannede til at hjælpe og undervise personalet. Fotoserie Agent Orange Tu Du hospital.
Arbejder ved PCen og får sendt Jubilæums-artiklen til Thomas og Anne-Mette, som er flink at returnere hurtigt, så Morten får den med rettelser. Kl. 20 Storm P bar og snak med ejeren Claus og 3 andre fastboende danske med vietnamesiske koner. Efter 24 på Apocalyse Now natklub. Kun 1 øl det sidste sted og så hjem i seng

Fredag 14/5: står sent op efter bumleturen i går. Forlader hotellet 10.15 og går op ad Hai Ba Trung gaden til det Internationale Posthus. Finder 3 formularer, så jeg i næste uge kan sende en pakke hjem til Danmark på op til 5 kg. Regner med at købe 20-40 sjaler mv. som DVF kan sælge, samt også lægge nogen bøger i, så jeg ikke får overvægt. Så over til Le Loi (hovedgaden) hvor jeg sætter mig i cafeen på hjørnet af Le Loi og Pasteur gaden, den er overdækket, men åben ud til gaden. Behagelig temperatur for turister og rige vietnamesiske pensionister. Man får straks et glas te med, mens man studerer kortet med drikkevarer og is. Valgte en kokos-smothie og kold Cafe Sou (sort vietnamesisk kaffe med sød kondenseret mæl), mine favoritter. Læste vietnamesisk avis på engelsk. Tilbage på hotellet kl. 12.15, er våd og klam efter varmen på gaden. Tager et skumbad i badekarret som også har massagestråler. Herligt og så en lur.

Vækkes af telefonen, først tidl. Over sygeplejerske Sa, og lidt efter ingeniør Quang. Aftaler at han kommer til hotellet 15.15, hvor vi gå hen på en pæn cafe i nærheden. Han arbejdede tidligere på BH1, men underviser nu kommende ingeniører på Universitet i at vedligeholde Hospitalsudstyr. Desuden er konsulent for Indsamlingen til Hospitalsudstyr, og installerer det udstyr vi køber i Bao Loc. Jeg udbetaler ham 4 dages løn for arbejde på Bao Loc hospitalet, samt udgifter. Han fortæller at det fungerer fint med det udstyr der er købt i Vietnam fra Indsamlingen. Værktøj til vedligeholdelse af udstyr, scanner samt centralt ilt-anlæg, så der ikke længere er ilt-flasker der kan eksplodere ved hver patients seng. Diskussion om en vaskemaskine til operationsudstyr er for teknisk avanceret overlader jeg til Preben og Quang at beslutte. Vi taler om Dr. Cam ide med at producere CPAP-system lokalt, så det bilver billigere og kan anvendes på flere hospitaler. Quang er straks med på ideen, og siger det vil være en god opgave for hans studerende at lave. Han foreslår at der laves et nyt system med samme funktionalitet så vi undgår patent-problemer. Vi håber at DVF, Indsamlingen eller Sundhedsprojektet, kan skaffe evt. funding. Aftaler at jeg sender email til Quang med officiel anmodning, og han derefter kontakter Dr. Cam

Quang ringer til direktøren på Bao Loc og aftaler at jeg ankommer søndag kl. 15, og bliver hentet ved bussen. Og at jeg får hotel for 2 nætter. Han henter også min busbillet, der skal være købt på forhånd. Laver CD til ham med fotos fra besøget i Bao Loc i 2008, samt BH1 30 års jubilæums-video (8 min).

Arbejder på PC til 21, så igen på Storm P bar hvor jeg møder engruppe fastboende danskere og senere på APO (Apocalypse Now) hvor der deles en hel flaske Glenmorangie 12 år med is og Scweppes eller cola.

Lørdag 15-5: står sent op og får vietnamesisk brunch, først Phå bò (nuddelsuppe med oksekød) og derefter kylling og ruller med grønsager. Prøver at få skrevet noget om eftermiddagen, men er for træt tager en lur.
Middag kl. 18 sammen med Eva Lindskog, som bor i Saigon, og har været i den svenske Vietnam-bevægelse. Restaurant ”13”, sidste sidegade på Dong Khoi. Igen Morning Glory” som er en grønsag med hvidløg. Efter det gik vi på Sax’Art’Jazzclub og høre Tran Manh Tuan igen. 

Bao Loc hospital - Fotoserie 20 fotos

Søndag 16-5 Står op kl. 06 og får pakket, forlader værelset lidt over 8 og checker ud fra hotellet i HCMC, efterlader kuffert samt 2 poser der vejer 7 kg. Spiser morgenmad mens jeg får skrevet lidt. Taxa kl. 9.30 til busstationen og med luksusbus til Dalat, 120.000 Dong. 10:15 afgang, aircondition og gratis vand (varmt), har selv 1 liter koldt med. Får skrevet lidt, men det hopper for meget og jeg bliver søvnig. Omkring 14 er der halv times ophold hvor man kan få hvid ris med kylling, taler med 2 svenskere, fyren er lærer i web-design i Dalat. Endnu flere mange huller og vejarbejde på det sidste stykke til Bao Loc by.
Ankomst kl. 15.05 i Bao Loc, hentes af Mrs. Thuan, læge på Laboratorie-afdeligen. Det var hende som Anette (engelsk-læreren) boede hos. Indkvarteret på hotelværelset får jeg et bad, og skriver Agent Orange-artiklen færdig og sender til Morten, min redaktør-vikar på VietNam Ajour.
Afhentes 18.15 af direktøren og Mrs. Thuan og kører til restaurant, hvor vi også møder Dr. Son taler engelsk. Jeg fortæller om min dagsorden, og der lægges program for de kommende dage. Allerede 20.15 bryder vi op, lægerne går tidligt i seng her.  Får set på emails.

Mandag 17-5: vækket af solen stod op 05.15, men i seng igen, vækning 6.00, afhentes til morgenmad 7.00 af Mrs. Thuan på fint sted med Phå-suppe. Hun kommer til Danmark til sommer, og jeg fortæller hende om DVF og Jørgen Prag. Kl. 08:00 er vi på hospitalet 8.00, hvor vi starter på ambulant børneafdeling. Der er helt gratis lægehjælp på hospitalerne for børn under 6 år. Sød lille kvindelig doktor der ser ud til at være 25, meget effektiv og god til at instruere mødre. Hun når 60-80 konsultationer om dagen (ifølge direktøren op til 100 når der er meget travlt). Jeg komplimenterer hende for at være meget kompetent. Det viser sig at hun er 45 og har været på hospitalet i 20 år. Så videre til Børneafdeling for indlagte, hvor de fleste er mødre med for tidligt fødte børn. Endnu flere gode fotos. Vi ser flere steder udtag fra det nye centrale ilt-anlæg (som DVF har doneret), som har fået de store og farlige iltflasker væk for afdelingerne. Besøger også Vedligeholdelses-afdeligen der stolt fremviser det værktøj der er doneret fra Danmark.
Så gå vi udenfor til frokost med 3 læger på vegetarisk restaurant, lækkert. Hjem på hotellet og ordne e-mails og går tilbage til kl. 14.00 møde med direktøren. Alt fungerer fint, og vi aftaler møde næste dag 08.00 om prioritering af nye ønsker om doneret udstyr. Slut 14.25, hvor direktøren skal til nyt møde. Går hjem til hotellet og sender min Dioxin-artikel til dagbladet Arbejderen.
Dr. Mrs. Thuan ringer om eftermiddagen og vi aftalte at jeg bliver afhentet 18.30. Jeg var i lobbyen i god tid, og kl. 18.20 ankom en taxa med 2 mandlige læger og lederen af vedligeholdelses-afdelingen Tran Van Thanh, og bortførte mig til en herre-middag på en af byens bedste restauranter. Det viser sig at Dr. Thuan var informeret. De 2 læger var vicedirektøren Dr. Pham Ngoc Chi som er ledende kirurg, og Dr. Huynh Ngoc Thanh, leder af ENT (Øre-næse-hals). Vietnamesiske specialiteter og øl, og hyggelig snak. Slut kl. 20.10, lægerne skal tidligt op. Hører at nogen læger spiller tennis 5 til 6 om morgenen, så denne hyggelige by går i seng med hønsene. Går en lille tur på nat-markedet som ikke er særligt stort. Får en Cafe Sua Dà (sort Vietnam-kaffe med sød kondenseret mælk og isterninger) med op på værelses. Skriver e-mails og dagbog, slut kl. 23:48.
I Lam Dong provinsen (1.2 million 2006) bor der 70% kinh (viet), minoriteter 12% K’Ho eller Co-Ho (128.000 i distrikterne Dan Dung, Duc Trong, Di Ling, Da Hoa og Lac Duong), 2% Chu Ru (10.000), 2% Ma (33.000).

Tirsdag 18-5: morgenmad kl. 7.00, betaler 675.000 dong for 2 overnatninger. Møde kl. 08.00 med direktøren. Han gennemgår listen med nye ønsker til hospitalsudstyr, og jeg beder ham at tilføje flere ønsker på listen, fordi Indsamlingen har fået en stor arv. Listen er ikke renskrevet, og jeg beder om vi kan få den inden lørdag den 26/5 hvor vi mødes med Freddy Karup Pedersen. Så går vi på rundtur hvor jeg ser ultralyds-scanneren som DVF har doneret. Desuden flere apparater som de gerne vil have udskiftet.

Kl. 10:00 kører vi ud og spiser brunch, bl.a. en lækker omelet. Kl. 11:30 kører bussen fra Bao Loc, tilbage til HCMC med ankomst lidt i 17. Checker ind igen på Mai Hotel, 44 Thi Sach St. Får et hurtigt brusebad og en lur. Derefter ris med kylling og Tiger Beer på Storm P. og snak med fastboende danskere.

Tilbage i HCMC sidste 4 dage

Onsdag 19-5: Indkøb på Ben Thanh marked af 37 sjaler til gaver og videresalg gennem DVF. Desuden 3 nye skjorter og 2 T-shirt med Saigon Beer. 14:00 møde med ingeniør Quang, som jeg viser fotos fra hospitalet i Bao Loc og fortæller om de nye ønsker. Så hjælper han med at lave en pakke med 6½ kg bøger og 2½ kg sjaler, og udfylder 3 blanketter. Det går vi så på der Internationale Posthus i Hai Ba Trung St. med og får pakket og indleveret. Prisen for flyfragt er 5 gange så høj som med skib, til gengæld kan der gå op til 3 måneder, med max. 14 dage med fly. Men jeg håber på at Mærsk bringer pakken hurtigere hjem. Så slutter Quang og jeg med en frugt-smoothie.
Så går jeg på Storm P og senere hjem med tasken. Spiser et pænt sted der hedder Tu Do lige ved Dong Khoi street, med orkester der spiller italienske standarder. Får 2 friske ruller, Banh Xeo (rispandekager med bønnespirer og rejer), Morning glory (water spinach med hvidløg) samt hvid ris. Lækkert, men da jeg vendte tilbage til hotellet havde jeg dårlig mave. Tidligt i seng kl. 22.

Torsdag 20-5: kl. 09:30 møde på Børnehospital Nr. 1 med Dr. Thac. Jeg får flere foldere om ”Child Survival” projektet, engelsk projektdokument samt rapport for 2009 med planer for 2010. Desuden kopi af vietnamesisk udgave af filmene om 30 års samarbejde med DVF samt BH1 hospitalet i 50 år, foruden 32 fotos fra projekt-møde i Vinh Long (har slettet dubletter).
Frokost-nuddelsuppe på Phå Hoa på Pasteur Bolulevard 260C, 47.000 Dong
13:30 møde på War Remnants Museum med 2 damer om at lave udstilling om Vietnam-bevægelsen i Danmark, med plakater og fotos. Får opgivet 4 størrelser på rammer. Vi (mig og Thomas og Anne-Mette Kruse) laver tekster på dansk, som oversættes til engelsk, og til vietnamesisk af WRM. Sender så forslag til tekst og billeder per e-mail. Vi ser på 2 sale, i stuen til højre med plads til 50 enheder (1 stort eller 2 mindre) og på 1. sal med plads til 30 enheder. De er parat til at åbne 2/9, men det bliver svært at nå. Ellers i 2011. Derefter gennemgår jeg de 17 plakater Thomas og jeg forærede museet tidligere og der tages notater af begge sider.

16:00 møde med journalist Vu, fra Saigon Giang Phong, som jeg fortæller om ”Child Survival” projektet. Vi ser 30 års jubilæums-filmen (8 min) og gennemgår min artikel på side 3-4 i bladet. Han inviterer på middag på Hai Ba Trung gaden og vi får 3 forskellige slags Vietnam-ruller man ikke får i Danmark, samt snegle blandet op med oksefars. Lækkert. Slut ca. 19:00 hvor jeg går rundt om hjørnet på Storm P. Snekker med ejeren Claus, der ser ishockey Danmark-Sverige (1-4). Vi hører 3 af mine nye CDer (ny og dygtig lokal ung pop-komponist Mia Khoi, Jazz up The Beatles, saxofonisten Tran Manh Thuan). Lidt i 24 kommer 7 damer ind, danskere der arbejder her eller er medfølgende koner, så jeg kommer først hjem efter kl. 01.

Fredag 21-5: står først op kl. 9. Efter morgenmad går jeg hen og får massage 60 min. på ryg og skuldre samt ben. Bliver barberet og overskægget studses, samt håret trimmet lidt. Denne luksus koster så 59.74$ (Armani, Dong Du 54, tæt på Dong Khoi). Indkøb af vietnamesisk whisky Wall Street og en pose kaffe-bolscher løber op i 87.000 Dong. Så en omelet og en stor Tiger-fadøl på Storm P. Så skal der pakkes, har værelset ½ dag mere til 18:00 mod ½ dags betaling. Regningen for 3½ dag, minibar og vasketøj på 129,5 $. Tilbage på Storm P og får Vietnam-ruller og 2 Tiger-fadøl. Med taxa kl. 20 til lufthavnen Dong Khoi, 79.000 Dong, chaufføren får 100.000. Får 2 dåseøl ba-ba-ba = 333 (4 dollar stykket) mens jeg gennemskriver sidste del af dagbogen. Fly 23:10. til Frankfurt, Mere dagbog og får begyndt på rapport til Hospitalsindsamlingen.

PS: købte engelsk krimi på udturen, er kun nået til side 24, så det har været en spændende tur.