Litteratur på dansk om Vietnam

            
Bøger om Vietnam - Skønlitteratur - Historie og Vietnam-krigen 
Andre sider: Bøger med madopskrifter

Andre sider: Artikler på dansk - DVD og Film om Vietnam 
Bøger på engelsk om Vietnam-krigen    
NEWS in english - New books in English - Litterature in English   
Guidebøger - Vietnam-krigen og historie

Vi medtager artikler og bøger om Vietnam på dansk. Kommentarer og forslag til: webmaster@davifo.dk. Bøgerne kan købes eller lånes på biblioteket.

BØGER PÅ DANSK

"Minefelter" - erindringer af Jens Nauntofte 
Saxo  263,30 kr - Biografi Jens Nauntofte 1938-2017

”Heldigvis nåede Jens at blive færdig med sine erindringer, der sætter et smukt og varigt minde over et langt og produktivt liv.” -Fra bogens forord af Leif Davidsen
En af Danmarks mest anerkendte udenrigsreportere, Jens Nauntofte, nåede kort før sin død i marts 2017 at sætte sidste punktum i denne erindringsbog om sit barske og eventyrlige liv.
Danskerne kender ham for hans reportager fra verdens brændpunkter – fra de utallige krige i Mellemøsten og Golfen til Vietnamkrigens kaotiske afslutning, hvor han som den eneste danske journalist blev tilbage, da Saigon faldt.

LêLês urtekøkken - Så & spis!
60 vietnamesiske opskrifter

af Anh Lê, pris kr. 269,95 hos Saxo 
- 2/4 2017 Politiken anmeldelse: Vietnamesisk forårsmad
”Den indre ro er at så og spise,” siger Anh Lê, i sin tredje kogebog LêLês urtekøkken. Så & spis! 60 vietnamesiske opskrifter. Her har krydderurter og grønsager i hovedrollen. Bogen indeholder opskrifter på saucer, salater, fingermad, simreretter, middagsmenuer og supper. Samtidig har den en introduktion til at dyrke sine egen krydderurter – både de klassiske og de mere eksotiske. Bogens krydderurter kan dyrkes i køkkenhaver, højbede, altankasser og vindueskarme. Derudover fortæller Anh Lê, der ikke er født med grønne fingre, ærligt om processen med at anlægge sin have – både praktisk og mentalt. Særligt mentalt har haven hjulpet Anh Lê, og hun vil derfor med bogen inspirere andre til at kaste sig over at så, dyrke, høste og spise - gerne i selskab med venner og familie.

Anmeldse af bogen

Klet: Klet Thi Dieu - et Beckerbarns erindringer -
Bog & idé 119,95 kr. 
- Forlag:Kahrius. 114 sider. Udgivet:11-04-2016
Det sydlige Vietnam april 1972  ”Slip ikke hinanden, slip ikke hinanden” råbte min højgravide mor igen og igen gennem larmen og tumlen, til vi fire børn, der med hinanden i hånden gik og småløb efter hende gennem det ragnarok, der udspillede sig på landevejen syd for Binh Long i det sydvestlige Vietnam.  Ingen vidste, hvor far var. Vi havde ikke set ham, siden kampene som lyn fra en klar himmel var eksploderet omkring os nogle dage før. Over alt trængtes skræmte mennesker, soldater og store militærkøretøjer.  Alle ville væk, formodentlig uden at nogen havde en klar forestilling om, hvor der skulle være bedre at være. Lyden af skud, bombebrag og skrig fra sårede og fortvivlede mennesker havde i dagevis lydt overalt omkring os. Det havde været skræmmende, og minderne om ens krop, der rystede og skælvede ved lyden af de store brag, forsvinder nok aldrig. Således indledes biografien om Klet Thi Dieu, et Beckerbarn der i 1975 samtidig med Sydvietnams sammenbrud ankommer til Danmark. En beretning om stærke oplevelser, men også beretningen om en ukuelig vilje til at klare sig i en omskiftelig verden. En beretning om at tage sagen i egen hånd og få det bedste ud af tingene, selv om det ser besværligt ud.

Den  mirakuløse rejse fra ris til kartoffel
- en livshistorie

af Lam-Phol Lam - 179 sider - Forlaget Mellemgaard kr. 199,95
Lam-Phol Lam blev født i Vietnam i 1951 og kom til Danmark i 1975 som medansvarlig for 214 børneflygtninge. Efter seks år i asylansøgningssystemet tog han en HF-eksamen og uddannede sig sidenhen til socialpædagog.
Den mirakuløse rejse fra ris til kartoffel er den gribende historie om Lam-Phol Lams i mere end en forstand lange rejse fra Vietnam til Danmark i midten af halvfjerdserne. Han forlod sit hjemland for at få frihed til at leve sit liv i ro og tryghed. Imidlertid var det ikke bare ham selv, det handlede om, for han havde et enormt ansvar at håndtere: 214 børneflygtninge skulle bringes i sikkerhed, så også de kunne leve et liv under ordentlige betingelser.
Anmeldelse i Vietnam Ajour 2-2015 af Vinh Prag

Vietnam - den kolde krigs slagmark, 1945 til 1975

af Niels Bjerre-Poulsen - Saxo 279,95 kr.
Niels Bjerre-Poulsen beskriver i denne bog vietnamkrigen og de komplicerede forhold, der gennem tre årtiers konflikt fik voldsomme konsekvenser, ikke blot for den vietnamesiske befolkning, men også for de mange andre involverede parter, ikke mindst kolonimagten Frankrig samt supermagterne Kina, Sovjetunionen og USA.
Vietnam - den kolde krigs slagmark, 1945 til 1975 er beregnet på de gymnasiale uddannelser, og hvert kapitel indeholder relevante kildetekster, hvoraf mange ikke har været udgivet på dansk tidligere.
Bogen har desuden arbejdsspørgsmål til både fremstllingen og kildeteksterne og er udstyret med en flot billedside og illustrative kort.

Uden konge - og andre noveller 

Der udkom en spændende ny bog med 12 noveller på dansk af den berømte vietnamesiske forfatter Nguyen Huy Thiep.

Uden konge - og andre noveller af Nguyen Huy Thiep. Forlaget Hjulet, 292 sider. Introduktion til forfatteren af Niels Fink Ebbesen. Oversættelse Niels Fink Ebbesen, Ngo Thi Hoa og Arne Herløv Pedersen. 288 kr. For medlemmer af DVF specialpris 150 kr.
Hjemmeside www.forlagethjulet.nu - mail mail@hjulet.nu

LÆS MERE OM BOGEN OG FORFATTEREN

 

Eline Mørch Jensen:
Elefantens blodige bug - Stemmer fra Cambodja

Forlaget Jensen & Dalgaard. 174 sider. 248 kr

I oktober 2015 udkom Eline Mørch Jensens rystende beretning om Pol Pot og De røde Khmerers rædselsregime i Cambodja: ELEFANTENS BLODIGE BUG

Bogen er anmeldt af Inger V. Johansen i Vietnam Ajour 2-2016: "Eline Mørch Jensen har med fortælinger fra Cambodjas blodige fortid, skrevet en stærk lille bog om Cambodjas nyere barske fortid" 

"Forfatteren Eline Mørch Jensen har på fornem vis givet stemme til ofre, bødler og vidner under og efter folkemordet i Cambodia. ... I bogen har både ofre og bødler frasagt sig glemselens nådelige tusmørke. ... Eline Mørch Jensen har med Elefantens Blodige Bug markeret sig som en aldeles glimrende dokumentarist med respekt for de mennesker hun har sat sig for at portrættere" - Thomas Bo Pedersen, Hanoi
Magasinet UDENRIGS juni 2016 - PDF

”En poetisk portrætsamling, der tegner billedet af ét af vor tids største overgreb mod menneskeheden” – Mette Holm

”En velskrevet og nødvendig bog” – Inge Genefke 
 
Under Pol Pot og De røde Khmerers ultra-maoistiske rædselsregime døde 1,7 millioner cambodjanere. Baseret på rejser, research og interviews gengiver journalist Eline Mørch Jensens her 16 autentiske fortællinger fra menneskers liv dengang og i dag, hvor tiden langt fra har læget Cambodjas dybe sår. Og alligevel tegner sig flimrende, utydelige konturer af en forsoning.
Uafrystelige beretninger – og obligatoriske, ikke blot til forståelse af folkemordet i Cambodja, men til forståelse af mekanismerne og psykologien i ethvert folkemord og i enhver situation, hvor undertrykkelse og overgreb er en del af virkeligheden.


Vietnamkrigen - en international historie
- 1945-1975

Niels Bjerre Poulsen - Udkom på Gyldendal 10/3 2015. SAXO: Pris kr. 349,95 Fragt kr. 19,95
Niels Bjerre-Poulsen tegner i "Vietnamkrigen" et portræt af krigen fra 1945 til 1975, samt af de komplicerere internationale forhold, der skabte og forlængede den. "Vietnamkrigen". Det er fortællingen om hvordan en krig for national selvstændighed blev til en international magtkamp mellem de modstridende ideologier hos verdens stormagter. Vietnamkrigen har efterladt sig et stort aftryk i den vestlige veden og dens internationale politik, hvilket stadig kan ses i dag. Vietnamkrgen har i flere årtier delt vandene mellem verdens befolkning, samt været en katalysator for kulturelt opbrud og ungdomsoprør lige siden en grusom føljeton på tv bragte krigens konsekvenser direkte ind i stuerne.
 
8/2 DR Kultur: Dansk bog afdækker den komplicerede Vietnamkrig - En af 2015’s bedste historiebøger bringer os tættere på Vietnamkrigen og beskriver blandt andet, hvordan USA ender med at kæmpe imod Viet Minh efter at have været deres allierede.
Kirsten Vagn Jensen i Vietnam Ajour 2-2015: Niels Bjerre-Poulsen har med sin nye bog – trods en ensidig kildeanvendelse – givet os et vægtigt og velfortalt bidrag til litteraturen om Vietnamkrigen .. Den nye bog om Vietnamkrigen er særdeles vedkommende og velfortalt. Kan varmt anbefales.
Mogens Lykketoft på Facebook: Niels Bjerre-Poulsen har med sin nyligt udkomne, let læste og utroligt velkomponerede 500 siders beretning om Vietnam-krigen leveret det hidtil bedste bidrag på dansk til historieskrivningen om Vietnam-krigen med dyb indsigt også bag kulisserne i Washington. Jeg levede med i denne første TV-dækkede storkrig dag for dag, og jeg skrev og demonstrerede imod USA's krigspolitik i et årti. Niels Bjerre-Poulsens bog dokumenterer desværre alt, hvad jeg dengang fornemmede om stupide præsidenter og generaler, forkerte analyser og frygtelige tab af millioner menneskeliv i Vietnam, Laos og Cambodia som følge af den forbryderisk hensynsløse bombning og udryddelse af landbefolkningen. Det er 40 år siden, krigen sluttede. Men der er utrolig megen lærdom at hente også til nutidens statsledere.
11/3 Kongressen.com: Niels Bjerre-Poulsen: “Vietnamkrigen er blevet en besættelse”. Kongressen.com har mødt lektor i Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen, til en snak om hans nye bog, ”Vietnamkrigen – En International Historie 1945-1975”. En snak om Vietnambesættelsen, krigens lange skygge, revisionistisk historieskrivning, og USA-forskerens næste projekt.
29/4 Arbejderen: Fornem bog om Vietnamkrigen - For USA blev Vietnamkrigen historien om ’bristede illusioner, national splittelse, død og nederlag’, mens det for alverdens folk blev læren om, at et lille og samlet folk med en retfærdig sag kan slå en stormagt.
28/4 Folkekirken Boganmeldelse: Spøgelset fra Vietnam - Historiker og USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen har begået et mesterværk 
9/3 Berlinske Tidende: Vietnam-krigen er stadig et blødende sår - Bent Blüdnikow er både nedladende og USA venlig
   
Ekot från Vietnam : En diplomats minnen från kriget och återbesök fyrtio år

Ekot från Vietnam : En diplomats minnen från kriget och återbesök fyrtio år av Kaj Falkman

Diplomaten Kaj Falkman, handläggare på UD av Vietnamfrågan 1968–1973 och beskickningschef i Hanoi sommaren 1971, ger en rik historik över krigen, i synnerhet av USA:s intensiva, teknologiska angrepp. Falkman bygger sin framställning på unika informationer och kunskaper, på intervjuer och samtal med fransmän, amerikaner och vietnameser. Han har gått igenom mängder av litteratur, många böcker och dokument av framträdande aktörer som ministrar, presidenter, rådgivare och militärer.
Ekot från Vietnam är den första boken i sitt slag, en helhetsbild, där man även får insyn i Sveriges agerande. Här förstår läsaren att för människor i krig finns inga segrar. 
Kaj Falkman är diplomat med ett yrkesliv bakom sig i bl.a. Vietnam och Japan. Han är även författare med en lång rad böcker bakom sig, både skönlitteratur, lyrik och fackböcker.
Bestilling på svensk side 225 SV kr

Ru - Forfatter: Kim Thuy

Ru betyder "vuggevise" eller "at vugge" på vietnamesisk; på fransk dækker det over en lille strøm eller bæk. Det er også titlen på Kim Thúys meget roste selvbiografiske roman - en lille strøm af erindringer, som slingrende bevæger sig fra barndommen i krigens Sydvietnam til livet i eksil i Canada. Og undervejs følger vi hende og familien på flugt i båd over Den Siamesiske Bugt, i flygtningelejren i Malaysia og på rejsen tilbage til Vietnam som voksen. Og vi hører om de stærke følelser, hun oplever som mor, spejlet i erindringen om hendes egen mor.
Anmeldelse: Kollektiv selvbiografi om flygtningefamilies tumultariske liv - www.atlasmag.dk/node/701 . ATLAS - Et dansk samtidsmagasin, der tager nettet alvorligt
SAXO.com. Hæftet 144 sider 179 kre-bog 111,96 kr
Findes også på engelsk både som print og e-bog

”Det kan så let gå godt – i Vietnam med familien” Louise Ariens Rams
Om sine oplevelser som hotelbestyrer i rismarkerne. Hjemmeside for bogen
Anmeldt VietNam Ajour 3-2012 
Foredrag 6. april 2013 på Vietnam Kulturdag
En inspirerende bog om at rive et år ud af kalenderen og drage til bjergene i Vietnam for at bestyre et økoturisthotel (Topas Ecolodge i Sapa Vietnam) omgivet af rismarker, vandbøfler og stammefolk.
 
"Med håbet som rejsefælle" Else Marie Kjerkegaard
224 sider, indbundet og illustreret, kr. 250,00. Udkom september 2012 på Forlaget Boedal og på hjemmesiden kan du læse de to første kapitler og købe bogen. Forfatterens hjemmeside
Med håbet som rejsefælle er beretningen om en to måneders politisk-spirituel pilgrimsrejse til Vietnam, som forfatteren begav sig ud på som 72-årig. I en vis forstand en rejse tilbage til hendes rødder – forstået som et møde med det sted i verden, der indirekte og på så væsentlige områder havde sat kursen for hendes liv. Og med håbet som rejsefælle – håbet om, at hun ville møde en befolkning, som ikke havde kæmpet forgæves mod undertrykkelse.
Jørn Borup: Religion, kultur og integration - Vietnamesere i Danmark. 204 sider, 198 kr. Museum Tusculanums Forlag 2011. Serie: Migration & Integration, vol. 3
De vietnamesiske indvandrere har både buddhistiske og kristen-katolske tilhørsforhold og har derfor, foruden deres etnicitet, en anden kulturel baggrund end de fleste andre indvandrergrupper. Netop religionen og dens betydning for vietnameserne som etnisk minoritet bliver grundigt analyseret i bogen. Borup konkluderer blandt andet, at danskere med vietnamesisk baggrund i højere grad føler en kulturel overensstemmelse med Danmark og danskerne end en reel samhørende identitet og etnicitet.
Anmeldt Jyllandsposten 3/1 2012
 

Globale udfordringer - Strategisk CSR i Vietnam
Irene Quist Mortensen og Thue Quist Thomasen 2010- Ungdomsuddannelser (Erhvervs- og virksomhedsøkonomi, Innovation, Organisation, Samfundsfag, Teknologi)
Om Corporate Social Responsibility, også kaldet CSR, i Vietnam. De har besøgt seks dansk-vietnamesiske virksomheder for at indkredse, hvordan virksomhederne sammenfletter erhvervsstrategi med etiske og sociale udfordringer. Foruden disse seks cases præsenterer bogen forskellige definitioner på CSR og skitserer, hvorfor CSR er et begreb med stigende relevans for internationale virksomheder. Et centralt tema i bogen er derfor mødet mellem virksomhedernes profitable forretningsprincipper og deres sociale og miljømæssige forpligtelser.
Omtale forlaget SYSTIME - materiale på Zoom

Solidaritet, ikke almisser: Otto Sand 1915-1984
Årbog 2009: Arbejdermuseet &; Arbejderbevægelsens Bibliotek 2010, sider. 99 kr. Temanummer om Danmarks Kommunistiske Parti. Side 56-81: "Solidaritet, ikke almisser: Kommunisten og mennesket Otto Sand 1915-1984” af Chris Holmsted Larsen.
Omtale og anmeldelser 
- Nekrolog fra Vietnam-bladet 1984 af Wilfred Gluud der citeres i artiklen
- Tale af Otto Sand 7-12-1968 på DDVs stftende møde
Læs mere om Vietnambevægelsen

VietNam Ajour: Udkommet med 24 sider 4 gange om året med nyheder, rejsebreve, boganmeldelser, artikler og analyser om og fra Vietnam. Bedste dansksprogede kilde til den nyeste udvikling.
Bliv medlem inklusive blad for 215 kr/år, eller 160 kr/år for studerende og pensionister.

Erik Jensen - Et liv i politik
Erik Jensen (Demos og De danske Vietnamkomiteer): "Et liv i politik" - erindringer dikteret de sidste månederes han levede. Gratis PDF 4,4 mb
"Baggrunden for fortællingen er et stort engagement og en politisk identitet på venstrefløjen. Erik Jensen fortæller om de begivenheder der har gjort stærkest indtryk på ham i perioden fra 1960 til i dag. En underholdende og detaljeret gennemgang af en meget spændende tid præget af aktivisme, kreativitet og solidaritet."
Læs mere om Vietnambevægelsen

Krig uden fronter - USA i Vietnam
Bernd Greiner: 480 sider, illustreret. 399 kr, 2009, Oversat af Mikael Witte. People`s Press.
Den tyske historiker og politolog Bernd Greiners bog om USA’s ageren i Vietnam koncentrerer sig om My Lai massakren, men også om operation Speedy Express, der skulle dræbe 20.000 vietconger, samt døds-eskadroner som Tiger Force. Det er en fortælling om en amerikansk hær med soldater på i snit 19 år, der ikke var forberedte på den fjende, de mødte i Vietnam. Gennem førstehåndsberetninger berettes om skødesløs grusomhed, menneskelig tragedie og et reglement for krigsførelse, som ingen respekterede - Anmeldt af Wilfred Gluud i VietNam Ajour 3-2010 - Omtale U-landsnyt - Anmeldt 19/8 2009 af Bjarne Nielsen i dagbladet Arbejderen "Krigsforbrydelser uden grænser"

Ho Chi Minh - fra revolutionær til ikon 
Pierre Brocheux -
Schønbergs forlag 2007, 352 sider Illustreret med s/h fotos, 299 kr.
Om den vietnamesiske leder Hô Chí Minh (1890-1969), hans politiske bedrifter og hans betydning for skabelsen af det moderne Vietnam. Med den nye biografi viser Pierre Brocheux at Ho Chi Minhs politiske verdensbillede var en syntese mellem elementer fra konfucianismen som han var opdraget med og den prægning han modtog udenfor Vietnam: den internationale socialisme. Det er en fængslende og afbalanceret biografi om en revolutionær leder, der blev sit lands leder.
Anmeldelse af Wilfred Gluud "Fra revolutionær til landsfader" VietNam Ajour 1-2009
Reviews: Times Higher Education: Sophie Quinn-Judge - Duiker in Journal of Southeast Asian Studies, June 2001 32 (2), pp 291-293
Biogafi Ho Chi Minh (1890-1969) revolutionær, præsident 1945-1969, samt fotoserie 

Tiden arbejder for os - DKP og Vietnambevægelsen 1963-73
Chris Holmsted Larsen Tiden arbejder for os. Multivesr 2007, 248 sider, DVF 80 kr.
Handler om Vietnamkrigens indtog i det danske samfund, og den rolle Danmarks Kommunistiske Parti spillede i protesterne samt de indenrigspolitiske konsekvenser heraf. DKP stod i hele Vietnambevægelsens levetid centralt i dens udvikling og afvikling. Men hvad styrede partiets politik? Var det Moskva eller havde de danske kommunister deres egne indenrigspolitiske veje og mål? Denne bog er et forsøg på en historisering af partiets rolle i protesterne imod Vietnamkrigen og den politiske udvikling i kølvandet på tragedien i Indokina.
Læs mere omn Vietnambevægelsen

 

Vietnams Historie af Hans Hägerdahl - Schønberg 2006, 353 sider 299 kr. på saxo.com
Med Vietnams historie foreligger for første gang på dansk hele det spændende lands historie gennem næsten 3.000 år. De halvmytiske riger i det første årtusind f.kr. beskrives dækkende, ligesom de følgende tusind års kinesiske besættelse og forsøg på erobring, samt de indbyrdes århundred lange kampe mellem rigerne Dai Viet og Champa.
I 1800-tallet begyndte den franske kolonisering og udbytningspolitik, som resulterede i 1900-talles voksende nationalisme, som blev kendetegnet af indre og ydre stridigheder der kulminerede i Vietnamkrigen. Efter 2. verdenskrig fulgte den anti-koloniale krig mod Franskrig, og fra 1963-75 blev Det lille asiatiske land blev verdenskendt for sin kamp mod USAs supermagt. Vietnams historie afsluttes med at landet har klaret sig gennem krig og kommunisme til nutiden hvor markedsøkonomisk tænkning spiller en større og større rolle.

Anmeldelse fra Vietnam Ajour 2-2007: Hjalte Tim: 2000 års vietnamesisk historie

Omslag til bogen

Vietnam. Fra kommandostyre mod retssamfund
Thorkild Høyer m.fl. 236 sider, Mellemfolkeligt Samvirke 2006
Vietnam har lagt forrige århundredes mange krige bag sig og indført økonomikske og demokratiske reformer. Udviklingen af samfundet går den rigtige vej fremad, ikke mindst takket være Danmarks bistand. Artikler fra danskere der har arbejdet i landet, som advokat og tidligere rådgiver i Vietnam, Thorkild Høyer, som også har redigeret bogen. Litteratur og film. Kilder. 
Omtale FagBogInfo - Udsolgt fra forlaget, lån på biblioteket

Vu Thi Trang: Almindeligt liv i Vietnam I dag/ Ordinary life in Vietnam today, 2006
Denne bog præsenterer en serie på 10 malerier af Vu Thi Trang, en kvindelig vietnamesisk kunstner født i 1974 i Thai Nguyen, nord for Hanoi.
Exhibition Catalogue, The life story of Vu Thi Trang as told to Jes Brinch in Hoi An, Vietnam,  Language: Danish and English. Læs dansk beskrivelse
Vietnam - et land i Asien Klematis, 2004 - Mette Holm
Denne bog er skrevet til børn og unge, og den er fuld af billeder fra det smukke land med de mange smukke mennesker. Lektørudtalelse: Særdeles velskrevet, flot fagbog, der med mange velvalgte farvefotos understøtter en interessevækkende tekst glimrende, og rammer bredere og målgruppen er fx Vietnam-turisten, alment interesserede eller folkeskolens ældste klasser til opgaveskrivning. I en række tospaltede opslag bliver der udover om primære og sekundære erhverv, bl.a. fortalt om landets turbulente historie præget af invasioner og indre uro. Først efter ophøret af krigen med USA i 1973, kunne landet tænke på at opbygge et nyt samfund med større demokratiske rettigheder. Landets problemer med bl.a. censur, et et-partistyre der håndhæver begrænsede borgerlige rettigheder og ikke mindst den omfattende korruption bliver behandlet. Da Vietnam naturmæssigt har rigtigt meget at byde på, er turisme en vigtig del af landets økonomi. Bogen udtrykker håb og tro på en positiv fremtid med fred, mere demokrati og medbestemmelse, selvom vejen er lang. Bogen slutter med fakta og registersider. 64 sider : ill. i farver, 28 cm. Pris: kr. 268,00
Vietnam i Forandring, 188 sider, rigt illustreret med kort og fotos,
228 kr. Udkom 2. november 1999. Bogen beskriver Vietnam i kølvandet på Doi Moi. I 8 kapitler beskriver bogen det nye Vietnam, som på kort tid har fået et nærmest superstatus blandt investorer, bistandsgivere og rejsende. Bogens kapitler har hvert sit emneområde, der kan læses uafhængigt af hinanden, skrevet af eksperter på Vietnam: Familien og hverdagen, Demokrati - skridt for skridt, Dansk bistand, Vietnam i Sydøstasien. Bogen er redigeret af historikeren Peter Frederiksen, der ligeledes har skrevet kapitlet om Vietnams historie. Kapitler af Mette Holm, Irene Nørlund, Jesper Heldgaard, Torben Bellers, Flemming Ytzen og Carsten Jensen.
Udsolgt fra forlaget. Lån på bibliteket

Skønlitteratur

Det er meget lidt vietnamesisk skønlitteratur der er oversat til dansk

Ru betyder "vuggevise" eller "at vugge" på vietnamesisk; på fransk dækker det over en lille strøm eller bæk. Det er også titlen på Kim Thúys meget roste selvbiografiske roman - en lille strøm af erindringer, som slingrende bevæger sig fra barndommen i krigens Sydvietnam til livet i eksil i Canada. Og undervejs følger vi hende og familien på flugt i båd over Den Siamesiske Bugt, i flygtningelejren i Malaysia og på rejsen tilbage til Vietnam som voksen. Og vi hører om de stærke følelser, hun oplever som mor, spejlet i erindringen om hendes egen mor.
Anmeldelse: Selvbiografi om flygtningefamilies tumultariske liv - www.atlasmag.dk/node/701 . ATLAS - Et dansk samtidsmagasin, der tager nettet alvorligt
SAXO.com. Hæftet 144 sider 179 kr - e-bog 111,96 kr
Findes også på engelsk både som print og e-bog
  Ansigter: Sydøstasien fortæller
32 fortællinger fra Brunei Darussalam, Burma, Cambodja, Filippinerne, Indonesien, Laos, Malaysia, Singapore, Thailand og Vietnam. Indhold. Den tåbelige mand. Prinsesse Amaradevi. Nick Joaquin: Doña Jeronima. Thein Pe Myint: Olie. Khin Myo Chit: En 13-karats diamant Gilda Cordero-Fernando: Mennesker under krigen Pramoedya Ananta Toer: Udskud. Ludu U Hla: Den vildfarne fugl. Anwar Ridhwan: Efter krigen. Mochtar Lubis: Conats korte, lykkelige liv. Charlson L. Ong: En tropisk vintereventyr. Suwanni Sukhonta: Kærlighed og røde bougainvilleaer. Nguyen Quang Lap: Det sidste farvel til de nitten haner. Nguyen Huy Thiep: Da generalen gik på pension. Sridawryang: Hånden. Rebecca Chua: Pebermøen. Keris Mas: Hallucinationen. Catherine Lim: En svigermors forbandelse. Pham Thi Hoai: Skrædderiet Saigon. Bounthanaung Somsaiphon: Toiletpapir. Gopal Baratham: Dobbelt eksponeret. Lakambini A. Sitoy: Armani. U Win Pe: Midt i maj. Outhine Bounyavong: Det evige fuglepar. Norsiah M.S.: Siarau-floden. Fatimah Busu: Budbringeren. Leila S. Chudori: LM. Arena Wati: Kalksten. Ho Anh Thai: Ged de luxe. Chart Korbjitti: Den personlige kniv. Putu Wijaya: Blod. Sila Khomchai: Familieliv på vejen.
Udgiver Hjulet, 2007, Litteratur fra den 3. og 4. verden. 375 sider. Anmeldelse af Mette Holm
 

Bao Ninh: Krigens sorg
Denne roman er en nordvietnamesisk veterans beretning der deltager i Vietnam-krigen mod USA i Sydvietnam fra 68-75. Men først og fremmest er bogen en af litteraturens store krigs/antikrigs-romaner, som giver et ganske andet billede af krigen end det officielle heroiske: 17 år gammel forlader Kien sin kæreste og melder sig til hæren. Ved krigens afslutning er han en af de få overlevende i sin bataljon. Ligesom sine modstandere har han mødt den meningsløse massedød i junglen, og ideologien har tabt al mening i mødet med menneskers afstumpethed.
Ovs: Kirsten Vagn Jensen. Lindhardt & Ringhof, 1994. 230 sider - Biografi Bao Ninh

  Dang Van Ty: Min barndom i Vietnam
Ty voksede op i krigens skygge, som hyrde- og arbejdsdreng. Han fortæller her lavmælt og varmt om hverdagen i familien og landsbyen – med fine illustrationer. "Fortalt på en usentimental og nøgtern måde, renset for selvmedlidenhed. Netop denne afdramatisering – fint underbygget af illustrationerne – øger intensiteten i denne yderst vedkommende skildring af dagliglivet i et krigshærget land, hele tiden set gennem et barns øjne,"
Ovs: Franz Berliner. AKS/Hjulet, 1987. (Litteratur fra Den 3. og 4. Verden). 87 sider
  Vi vil overstige tusind pas. Vietnams stemme. En antologi - Per Ulrich (red.)
Poesi som våben i en befrielseskamp er karakteristisk for den tredje verden, og også i Vietnam var den og kunsten i det hele taget en uundværlig del af kampen, for ikke at gå moralsk til grunde. Det er derfor også karakteristisk at flere af digtene har anonyme forfattere, og er skrevet med et direkte budskab for at opildne, begejstre, propogandere. Blandt digterne er Giang Nam, Thah Hai og To Huu. Ovs: Per Ulrich. Husets Forlag / S.O.L., 1978. 80 sider. Omtale
  13 moderne vietnamesiske noveller
Demos, 1972 på dansk ved Vagn Søndergård,173 sider, illustreret. Oversat efter: "De vita blommornas vår"
Indhold: Nguyen Ngoc: De hvide blomsters forår ; "Heltinden". To Hoai: Fuglefangst. Anh Duc: Født i fangenskab ; Røg over Bambusdalen. Nguyen Trung Thanh: Xa-nu-skoven. Duong Thi Minh Huong: Skovblomsten. Nguyen Hong: Skolen. Vu Nam: Den første kærlighed. Nguyen Dinh Thi: Natligt stormangreb. Ngoc Giao: "Med nye øjne". Nam Cao: På vej mod fronten. Nguyen Cong Hoan: Glæde.
  Ho Chi Minh: Dagbog fra fængslet
1942-43 holdtes Ho fængslet i Kina af Chang Kai Cheks regime. Samlingen er en række kortfattede tanker og optegnelser gjort i fængslet og formet som digte. Ovs: Vagn Søndergård. Demos, 1970. 112 s. Journal de Prison (1960)
 

Vietnams stemme: Prosa
Vietnamesiske noveller: Ahn Duc. Nguyen Chi Trung: Brevet fra landsbyen Muc. Nguyen Trung Thang: Hanu-skovene. Nguyen Duc Thuan: Tigerburet Nguyen Chi Trung m.fl.
Fremad i kommision 1971. Ovs: Per Ulrich. 70 sider illustreret af Per Ulrich 

 Historie og Vietnam-krigen på dansk (se også Books in English)

Liste med litteratur om Vietnam-krigen på dansk og engelsk (19-01-2004) - PDF 14 kb
List with litterature about the Vietnam War in Danish and English (19-01-2004) - PDF 14 kb

Grundbog til historie - fra kold krig til globalisering (SYSTIME 2009)
Ungdomsuddannelser (Historie)

En grundlæggende introduktion til nogle af de historiske begivenheder i nyeste tid, der har haft størst betydning for nutidens verdensbillede.
afsnit om Frankrigs kolonialisme i Indokina (6 sider) og USAs Vietnam-krig (23 sider)
omtale SYSTIME lab 
Anmeldelse på FagbogInfo

Vietnamkrigen - Nederlag og sejr
Nigel Cawthorne 240 sider, 2006. Spændende fremstilling af den dramatiske krig i Sydøstasien, hvor Den Kolde Krig for alvor blev varm. Vietnamkrigen - nederlag og sejr er en barsk rejse til virkeligheden bag de kendte nyhedsbilleder og Hollywood-skildringer af larmende helikoptere, napalmangreb, livsfarlige tropiske junglestier og civile på flugt. Bogen opruller det politiske drama før og under Vietnamkrigen og dykker ned i slag, offensiver og enkeltbegivenheder. Vi følger amerikanske soldater på patrulje i junglen og på orlov i Saigon - samt Viet Cong i lynangreb på amerikanske baser. Endelig følges krigen videre til Laos og Cambodja, til den turbulente hjemmefront i USA og til kampenes dramatiske ophør. Den engelske forfatter og journalist Nigel Cawthorne skriver fængslende og uden at tage parti. Hans beretning ledsages af fotos og kort. Anmeldelse Historie-online
Michael Burgan: Vietnamkrigen - Vidne til historien
Hvordan var det at være Vietcong-guerilla og kæmpe for Vietnams frihed?
Hvordan var det at være amerikansk soldat og kæmpe for en sag, man ikke forstod?
Hvordan var det at være vidne til historien?
Træd tilbage i tiden til midten af det 20. århundrede og oplev kampen om kontrollen over Vietnam, set gennem øjnene på dem, som gennemlevede det. Find ud af, hvordan det var at være Vietcong-guerilla og kæmpe med hjemmelavede våben. Oplev, hvordan det var at være amerikansk soldat i et land, hvor man ikke kunne kende ven fra fjende. Læs om, hvordan begge parter stadig er påvirket af krigen.
Forlaget Flachs, 2005, 56 sider indbundet, illustreret i farvet, 192 kr.
Vietnamkrigen af Douglas Willoughby (2002) 48 sider, Illustreret i farver, Forlaget Flachs.
- Baggrunden for Vietnamkrigen, USA's involvering og indenrigspolitiske forhold under krigen. Sydvietnams fald og amerikanske krigsveteraner. Bogen beretter bl.a. om baggrunden for USA's indtræden i Vietnamkrigen, Agent Blue og Agent Orange samt Ho Chi Minh-stiens forløb. Desuden omtales følgende emner og personer: Dien Bien Phu; Vietcong; Martin Luther King; Nixon. Bemærk den kronologiske oversigt på side 44.- Lånes på biblioteket.
  Den amerikanske krig i Vietnam
Thomas Wad, 72 sider, 07-08-2001. I de godt ti år, vietnamkrigen stod på og forvandledes fra intern borgerkrig til storkrig med globale aktører, involverede den ikke mindre end tre amerikanske præsidenter, over en halv million amerikanske soldater og ufattelige mængder amerikansk produceret militært isenkram og sprængstof. Bogen giver et nuanceret billede af Vietnamkrigen og den parter, fortæller om den historiske baggrund, beslutningstagernes overvejelser, strategierne på de to fronter, de meniges oplevelser og årsagerne til, at krigen endte med et amerikansk nederlag. I temaopslag går bogen tæt på bl.a. våben, helikoptere, tunnelkrig, kemisk krigsførelse og tæppebombning.
Peter Frederiksen: Vietnam - fra drage til tiger
Vietnam historie fra kolonitiden til i dag med hovedvægten på krigene mod Frankrig og USA. Forbindende tekst af forfatteren og rigt udvalg af kildetekster. 1996, 200 sider illustreret. Forlaget Systime, 2. udgave 2000, 200 kr.
Anmeldt i VietNam ajour 2/1996
 

Kirsten Vagn Jensen: Befrielse, men ikke fred. Udviklingen i Vietnam, Laos og Kampuchea. Oversigt over de 3 landes historie på dansk. Halvdelen af bogen behandler de 3 landes historie op til 1975 og anden halvdel udviklingen fra 1975 til 1985. 303 sider, illustreret. Omtalt i nr. 3/90. Udsolgt, lånes på biblioteket.

 Philip Steele: Ho Chi Minh
Ho Chi Minh, der blev født i Vietnam, mens landet var en fransk koloni, spillede en vigtig rolle i Vietnams kamp for selvstændighed. Bogen fortæller om de mange rejser, han foretog som ung, og om de betydningsfulde politikere, han mødte. Den beretter også om hans utrættelige kamp for at skabe et selvstændigt, kommunistisk Vietnam. Detaljeret biografi understøttet af kort og fotos I Flachs forlag serie om Ledere. 64 sider illustreret. Beskrivelse på forlagets hjemmeside

Knud Vilby: Kampen for frihed - Koloniernes vej til selvstændighed.
Bogen giver en oversigt over koloniseringens historie hvorefter der bla. fortælles om 4 af den internationale frihedskamps ledere: Indiens Mahatma Gandhi, Vietnams Ho Chi Minh, Algeriets Franz Fanon og Kenyas Jomo Kenyatta. Gyldendal 1999. 64 sider illustreret.
Biografi Knud Vilby

Udgivelser før år 2000

 • Palle Petersen: Kender du Vietnam? "Palle Petersens børnebog om Vietnam er en fin guide til et smukt land med en stærk historie. Et land som er i rivende udvikling. Det er flot illustreret bog, som rammer sin målgruppe" (fra anmeldelse. i nr. 1/99).Gennemillustreret i farver. Borgens Forlag 1998. 32 sider flot illustreret og indbundet, 189 kr.
 • "Vietnam og hjælpen fra Danmark", Udvikling nr. 3 april 1998 (Danidas blad Udvikling med et tema-nummer med 35 sider om dansk bistand og baggrund om den politiske og økonomiske udvikling. Der er artikler om skibsværfter, forarbejdning af landbrugsprodukter, planlægning af fiskeri samt et overblik over alle de sektorer Danmark er involveret i. Kort historisk oversigt samt en artikel om Kurt Lender Jensen og hans hængebroer.
 • Geografisk Orientering nr.2, marts 1997 temanummer om Vietnam med 50 siders artikler på dansk. Bladet har farvebilleder og indeholder følgende artikler: Vietnams geografi en kort oversigt; Vietnams historie af Kirsten Vagn Jensen; De kinesiske vietnamesere - en etnisk minoritet med økonomisk succes; Fanispan - Vietnams højeste bjerg; Vandforsynings og sanitetsprojekt i Halong City ansat fra Carl Bro International; Vietnams økonomi - fra cykel til Honda af Irene Nørlund (bringes også i Vietnam ajour); Vietnamesisk fagbevægelse ved en skillevej; Bistandsprojekt Børnehospital (der bringes i en udvidet udgave i Vietnam ajour). Geografforlaget, Fruervej 43, 5464 Brænderup, tlf. 64 44 16 83. Pris 25 kr. + forsendelse
 • Ole Steen Hansen: Vietnam. Flot familiebog med masser af farvefotos om mange emner som landskab, klima, industri, transport, historie og den nyeste politiske og økonomiske udvikling. Flachs, 1996. 48 sider, 188 kr.
 • Vibeke Hemmel og Pia Sindbjerg: Vietnam. Gyldendals Undervisning i serien Mennesker og samfund. 173 kr.
 • Charlotte Blay: Bøfler og Bambusskud, børn i Vietnam. Om pigen Mang i Hanoi og drengen Thang der bor ved Mekong-floden. Der findes også lærerbog og video. Danida 1995. Lån på biblioteket
 • Peter Garde: Barn i ... Vietnam. Børnebog om pigen Lan på syv et halvt år med flotte farvefotos. Forlaget Klematis 1995, 32 sider. 178 kr.
 • Sydøstasien på vej mod uafhængighed? Side 48-58 Morten Nørskov: Vietnam - udvikling mod en markedsøkonomi. Kulturgeografiske Hæfter nr. 43, 1995. 33 32 62 70.
 • Ole Steen Hansen: På hospital i Vietnam. Børnebog fra Børnehospital nr. 1 i Ho Chi Minh byen (Saigon). 32 sider med mange farvefotos, format 22 x 27. Foromtale i nr. 3/94, anmeldt. 4/94. Flachs forlag. Nu kun 10 kr. hos *DVF
 • Good morning Vietnam. Særnummer af tidsskriftet Udvikling nr. 8/93. Artikler skrevet i anledning af at Vietnam blev programsamarbejdsland. 52 sider. Danida 3392 0889.
 • Vietnams nye start. Temanummer 4 1993/94 af tidsskriftet Kontakt. 42 sider indeholder artikler om Vietnam. Mellemfolkelig Samvirke, 33 32 6244. 35 kr.
 • Olaf Ries: Vietnam - vejen til fred. Historie, nye udvikling, bådflygtninge, vietnamesere i Danmark. 64 sider, ill. Anm. i nr. 1/92. Ascheougs Orienteringsfag - Samtidshistorie. 1991. 128 kr.
 • Vietnam - Baggrundsinformation. Hæftet indeholder faktuelle oplysninger om Vietnam. Vietnams historiske udvikling beskrives, specielt med vægt på tiden efter 1975, herunder reformpolitikkens økonomiske og politiske betydning. Den vietnamesiske familiestruktur og vietnamesernes komplekse verdensbillede og livsforståelse, der har stærke indslag af både buddhisme, taoisme og traditionel folkelig religion, forklares. Der gives en analyse af Kim Van Kieu, som er Vietnams nationalepos. Siden 1975 har mere end en million vietnamesere forladt deres land. Flygtningestrømmene og flygtningelejrene i de omkringliggende lande beskrives, ligesom der fortælles om problemerne omkring repatriering. Til sidst giver tre vietnamesere et billede af, hvordan det er at leve i Danmark. 1991 (genoptrykt 1998). 45 sider, ill. Dansk Flygtningehjælp.
 • Flemming Ytzen: Vietnam. Historie, nye udvikling, risdyrkning, kort og faktaoplysninger, mm. Målgruppe er især folkeskolens ældste klasser. 80 sider, illustreret 168 kr. Anmeldt. i nr. 3/90. Munksgård 1990.
 • Vietnambogen fra forlaget Demos 1976. Tval Oani pseudonym for forfatterkollektiv (Tove Jensen, Vagn Søndergaard, Annelise Hansen, Lise Barsør Olsen). Biblioteket anbefaler: Fra 13 år. Det gamle Vietnam, den franske kolonitid, revolutionen, USAs krig, opbygningen af et socialistisk land og livet i Vietnam i dag. En beskrivelse af Vietnams vej frem mod en socialistisk leveform. 119 sider, illustreret.

Link til Artikler på danskside om krigen - Bøger på engelsk om Vietnam-krigen


Dansk Vietnamesisk Forening - Tlf. 38 86 07 01
Lærdalsgade 7, 2300 København S
Kommentarer og forslag til: webmaster@davifo.dk