Kurt's 4 dagskoler for handicappede
2006-2009 samt 3 skoler


Kurt i 2015. Foto Wilfred Gluu

Kurt: Vi byggede 7 skoler med klasseværelser, toiletter, rent vand, el samt septic tank. Alt i dansk kvalitet. 

Flere steder manglede der el og vand. For at få vand til byggeriet vi man bore brønde, nogle steder ned til 70 m for at få vand.

De Blå Huse i Vietnam

Kurt Lender Jensen og hans vietnamesiske kone Sang har bygget dagskoler for handicappede børn og Agent Orange ofre. Tidligere har de hjulpet i Vietnam ved at bygge hængebroer og skoler.

Danskere får smilet frem - Kurt Lender Jensen og hans kone Sang bygger dagbørnehjem for Agent Orange Ofre og handicappede 
- VietNam Ajour nr. 2 2008

Artiklen er fra Jyske Tidende søndag den 13. april 2008.

Kurt Lender Jensen og hans vietnamesiske kone Sang vil gerne hjælpe tredje generation af Agent Orange ofre. Kurt har tidligere bygget små hængebroer samt skoler i det sydlige Vietnam. Nu vil de gerne bygge børneinstitutioner, med plads til 40-60 børn hver. Kurt er effektiv og sparsommelig og siger at et middelstort projekt på 200 m2 ikke vil overstige 140.000 kr.
Kurt og hans kone Sang tog til Vietnam i september 2007 for at bygge dagskoler/plejehjem til handicappede børn i Vietnam. Dels har de selv indsamlet midler og dels haft en tysk sponsor. Hjemmefra viste de godt lønnen var steget, men havde det med i beregningerne, så projektprisen og tidsplanen holdt.
Som Kurt skriver på sin hjemmeside : "Jah, hvorfor hjælpe? Under vore 6 I/2 års arbejde i Vietnam fik vi kendskab til denne side af Vietnams historie. Vi har set mange handikappede børn/unge, der lever under så miserable forhold, som ikke ville være tilladt i Danmark til grise! Dette forekommer udenfor de større byer. Forældrene sidder med deres vanskabte børn uden for markedspladserne, for at tigge til føden. Mange bliver gemt i husets bagerste værelse. Hvad sker der når forældrene ikke kan mere?" "Vi arbejder ikke under nogen fordyrende paraplyorganisation, derfor kan vi bygge billigt og hurtigt og alle midler er øremærket dette projekt = ingen sammenblanding! Men alt i dansk standard, ikke noget med bliktag." - Næsten en halv million kroner lykkedes det Kurt og Sang at samle ind på halvandet år. "Vi har fået mange bidrag efter at aviserne, blandt andet Jydske Vestkysten, begyndte at skrive om os og vores projekt. Vi er glade for det hele, store og små beløb". "En forretningsmand har doneret en større sum, som betyder, at vi har kunnet bygge de to skoler", fortæller Kurt glad. 
Der er opført 4 skoler i samarbejde med lokale myndigheder, borgmester og lærerforeninger. Den første i Binh Thuan provinsen, der ligger nordøst for Ho Chi Minh byen og tre skoler i den nordlige del af Lam Dong provinsen, området syd for Dalat. 
Efter den 4. bygning var færdig kom Kurt og Sang til Danmark i midten af marts.
Under den sidste rejse har Kurt Lender fjernet Agent Orange benævnelsen, da det kan være misvisende i nogle tilfælde, ikke alle de handikappede børn skyldes skader efter Agent Orange. Da de 4 nye huse alle er malet himmelblå, har Kurt omdøbt hjælpeprojektet til ”De Blaa Huse i Vietnam”.
Kurts kone Sang har fortsat ikke fået permanent opholdstilladelse efter 17 år, på grund af ægteparrets mange rejser hvor de laver bistandsarbejde i Vietnam og at de kun lever af Kurts folkepension.


Projekt nr, 1 skole i Binh Thuan provinsen, der ligger nordøst for Ho Chi Minh City


Projekt nr. 2 skole i Dong Thanh januar-februar 2008. To stens-mure, stål spær, stål plader, loft beklædt, gulvfliser overalt, 3 toiletter med håndvask og spejle, et med bruser, spartle t og malet ude som inde. Vaskekumme ude med 6 vandhaner. Tre skoleklasser samt ophold for ansatte. Kurt havde regnet med 20-24 børn. Men nej, Vietnameserne har overtaget skolen, og nu er der 60 bevægelsesfrie og 23 handikappede børn tilknyttet Dong Thanh.

   

Projekt nr. 3 i landsbyen Thang Long, Nam Ban distrikt i Lam Ha kommune, 25 km syd for Dalat.
4/12 2008: Dagskolen i Thang Long for handicappede, meldt færdigt 4/12 2008. 180.000 kr. totalt.
Se fotoserie fra 20/11 nedenfor

27/1 2008: murerne er trætte, og færdige med murerarbejdet på den næste dagskole i Nam Ha. Der er lavet fundament, mens Thang Long blev helt færdig. Fra mandag 29/12 lægges tag fra 29/11. Landsbyen Nam Ha, også i Nam Ban distriktet i Lam Ha kommune, 30 km syd for Dalat.

Her 4. Dagskole projekt i Nam Ha, indviet lørdag 21. januar 2009.
Opførsel kostede 187.000 Dkr. for 182. kv.m = 2 klasseværelser, lærerværelse og kontor, garderobe, toilet med håndvask og bruser, værelse til overnatning med toilet, håndvask og bruser samt 4 udendørs toiletter for eleverne med haandvask. Septiktank med dræn. Vandtank med 1000 liter, el indlagt samt boret brønd .

Kurt: "Vi mangler små 40.000 kr. så er der nok til et projekt mere. Vi skal jo hjem om en god måneds tid, og tager nu  ned syd på til Tay Ninh og Long Anh provinserne som vi har fået ansøgninger fra, skal lige se området an først."


Besøg hos Kurt og Sang 20/11 2008 af Helle Blom og Wilfred Gluud

Fotoserie 14 fotos fra besøget 20. november http://foto.davifo.dk/#21 - knap til venstre giver fuld skærm

Sang havde hængt danske og vietnamesiske flag op i anledning af vore besøg: Helle Blom og Sang Lender Jensen Kurt Lender Jensen og Wilfred Gluud foran Kurts byggeri af daghjem for handicappede.

af Wilfred Gluud, fra VietNam Ajour 4/2008

Efter besøg på Bao Loc hospitalet var jeg og Helle Blom på besøg hos Kurt Lender Jensen og hans kone Sang i landsbyen Thang Long, i Nam Ban distriktet i Lam Ha kommune, 25 km syd for Dalat. På dette besøg skal bygger Kurt 3 dagskoler for handicappede børn, nogle af dem Orange Agent ofre. Kurts vietnamesiske kone Sang lavede ualmindelig lækker frokost til os, under primitive forhold. Under frokosten kom den tidlige borgmester i 15 år, Mr. Bat, forbi og hilste på. Der bor mange tilflyttere fra Hanoi i området.
Sang hang vietnamesiske og danske flag op for at byde os velkommen. Kurt og Sang lever af hans folkepension, og bor i et lille rum med dobbeltseng. Det er de lokale skolelærere der har lånt dem værelset, i en bygning lige ved siden af byggeriet, hvor der også er et mødelokale og PC med internetforbindelse.
 
Der er 11 ansatte vietnamesere på projektet, 10 arbejdsmænd og en pige der hjælper til med at købe ind og lave mad. Mens vi var der, var der også et borehold, der borede en ny brønd og var kommet 70 meter ned gennem fjeldet. Bygningen har dobbelte mursten, en sjældenhed i Vietnam, og spærrerne er svejsede metalprofiler. Der er et meget stort rum til dagskolen, foruden 2 toiletter og vaskerum. Der er separate septiktanke til toiletter og brugsvand, og et meget langt drænrør, også en sjældenhed i Vietnam. I den anden ende af bygningen er der er rum til personale, bad og toilet, samt et værelse til overnatning med separat bad og toilet. Toiletter efter dansk standard med hvide fliser. Kurt er murerarbejdsmand, som har lært sig kvalitetsbyggeri fra praksis. Kurt & Sang rejste tilbage til Danmark i marts 2009.
  Der havde været besøg i 2 måneder af to fysioterapeut-studerende fra Danmark. Kurt havde købt cykler så de kunne komme rundt, også på hjemmebesøg. De havde også medbragt skinner til udstrækning af forkrøblede arme og ben, samt puder til svært handicappede, så de ikke hele tiden gnider lemmerne mod hinanden. Desuden havde de medbragt en båndoptager og fik de handicappede til at motionere til boogie-woogie. De aflevere speciale i januar 2009, og efter det har de skrevet en artikel til Vietanm Ajour.

Læs artiklen Leg og fysioterapi i Vietnams centrale Højland

November 2008: Kurt foran byggeri af Daghjem i Thang Long mellem Bao Loc by og Da Lat. Foto Wilfred Gluud.

Sang and Kurt Lender build house/school in vietnam video 2008 10 min


1995 Stor skole, hvor?

Skole hvor?

2002 Skole Phi To


Fru Sang Lender Jensen i Danmark - en udvisningssag

Kurt's 24 hængebroer i Vietnam 1995-2002

Vietnam Ajour 4-2014: En fortælling om med menneskelighed af Wilfred Gluud

Vietnam Ajour 2006: Hjælp Kurt og Sang PDF af Wilfred Gluud

Radiointerview DR med Kurt Lender Jensen - 10 min WMA-fil

Retur til siden om Kurt og Sang