Gå på opdagelse i det vietnamesiske gadekøkken

Supper, risretter eller sprøde forårsruller. Der er rig mulighed for at nyde det vietnamesiske gadekøkkens delikate og smagfulde retter på stort set hvert gadehjørne i Hanoi.

Smagen af Vietnam er autentisk, ærlig og foretagsom: en gammel kone kan sagtens have sin restaurant på ryggen og hver morgen servicere 30-40 mennesker blot med det, hun selv kan bære.

Det kan godt være, at der ikke er dug på bordene, og det kan også godt være, at der er andre, som har brugt spisepindene før dig, inden de blev vasket op. Men derfor skal man alligevel ikke være bange for at gå på opdagelse i det vietnamesiske gadekøkken, som er lige så delikat og smagfuldt som det er spartansk. Det fortæller Asger Køppen, mangeårig direktør for Topas Travel i Vietnam, hvor det vrimler med gadekøkkener, der alle har en autentisk her-og-nu gadestemning til fælles.

Hvert sted har sin egen specialitet, og her sidder gæsterne så på små plasticstole og nyder lige præcis den suppe, risret eller forårsrulle, som er på menuen netop dér. Derfor er det også helt typisk at se en gammel kone komme på
det samme gadehjørne hver morgen, hvor hun stiller sit blus op og koger den samme suppe hver eneste dag. 

”Jeg elsker entreprenørskabet i gadekøkkenet, hvor den gamle kone med en rygsæk på ryggen og sine stole under armen hver dag åbner sin egen restaurant, som i stedet for at have 40 ting på menuen, som er halvgode, har én ting, der er fantastisk, og som i øvrigt kan servicere 30-40 mennesker med dét, hun selv kan bære,” siger Asger Køppen.

Derudover er gadekøkkenet kendetegnet ved friske råvarer, som tilberedes ved høje temperaturer, så risikoen for at blive syg er lille. Og ikke mindst ved et utal af saucer, der ofte er baseret på fiskesauce, men ellers tilsættes lime, chili
eller kanel i et sindrigt system, så hver ret har helt sin egen dyppelse. Endelig er det karakteristisk, at alle typer af mennesker, høj som lav, sidder sammen og spiser de smagfulde risretter eller forårsruller midt på gaden. Og giver dig lyst til selv at slå dig ned blandt dufte, mennesker og indtryk.

VIETNAM-NAM

Asger Køppens favoritret i Vietnams gadekøkken er Bun Cha – en klar suppe med nudler og små frikadeller, som er grillede over kul. Oveni det kommer man grøntsager ned i suppen sammen med frisk salat og et bjerg af krydderurter.

Desuden anbefaler Asger Køppen at besøge de lokale ølboder, Bia Hoi, langt fra de klassiske turiststeder, hvor alt står på engelsk, og maden er kedelig. I ølboderne, hvor man får serveret friskt, nylavet øl og klassiske småretter, mødes alle i én stor sammenblanding af syngende fodboldhold og kollegaer, der lige har fået fri – og stemningen er så ufattelig god, at man skal unde sig selv at opsøge sådan et sted, hvor man lige kommer et skridt tættere på virkeligheden.

Link til Topas hjemmeside 
www.topas.dk/vores-vietnam/

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder - news. Bogmærk permalinket.